fbpx

Ništa zdravije i bolje za čovjeka nema od katarze i pročišćenja koje nudi Novi početak, novi krug, nova stranica u knjizi života, novo jutro ili nove navike. Promjena je u životu nužna stvar, a od čovjeka do čovjeka zavisi da li će ona biti na bolje ili na gore. Ostati isti u svijetu koji se mijenja je promjena na gore.

Neću ovdje da govorim o ‚‚proslavi” Nove godine, to ostavljam besposlenim i dokonim. Hoću da govorim o Novom početku i nadi koju on ulijeva. Nova godina sama po sebi je beznačajna, samo formalna promjena posljednje cifre u broju godina koje su protekle novoj eri, ali je sasvim druga stvar u glavama ljudi koji je doživljavaju kao stvarnu promjenu u njihovim životima. Možemo ismijavati lakovjerne koji donose tzv. ‚‚novogodišnje odluke”, ali u tome se krije bitna odlika ljudskih bića.

S vremena na vrijeme potrebno je ‚‚prečistiti sistem”, rasteretiti ga i izbaciti đubre iz glave i organizma da bi bolje, brže i kvalitetnije funkcionisao. Fekalije iz organizma zna se kako izbacujemo, ali fekalije iz duha zahtijevaju mnogo veći napor i svladavanje samoga sebe i svojih slabosti, što ne može svako izdržati.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Radost koju pruža novi početak i neispisana stranica je nevjerovatna. Imamo mogućnost da ispravimo sve svoje greške iz prethodnog perioda i da iz njih naučimo. I sebe i druge. Novi početak je polje slobode, to je period u kojem se skidaju okovi prošlosti i uči se hodati slobodno, stiču se nove navike i život se usmjerava u novom, boljem pravcu. Ili bi tako bar trebalo biti. Većina se, nažalost, već sa prvim preprekama u svom ‚‚novom” životu vraća u sigurnost starih navika i ostaje rob svojih slabosti.

Sa povećanjem broja proživljenih godina sve teže i teže se mijenjamo, i sve teže učimo i napredujemo. Iskustvo jeste druga riječ za vaše greške, ali to je bure koje se najbrže puni u mladosti. U starosti se iskustvo samo upotrebljava i dijeli onima koji su spremni slušati, ali se ne stiče. Stoga, ko je mlad, a ne gaji nadu u Novoj godini i Novom početku, ima ozbiljan problem.

Sve je bolje od nemijenjanja. Ko odbija da se mijenja, već se predao u bici sa životom, i nema mu nikakve razlike da li da sad legne u grob, zovne popa da ga opjeva i pozdravi se sa ovozemaljskim životom, ili da to učini za 30 godina. Život bez promjena nema smila, barem ne meni.

Na kraju, moj savjet svima je – donostite novogodišnje odluke, koliko god ta fraza zvučala otrcano i ofucano. Ali najvažniji savjet, savjet zdravog razuma je – pridržavajte se tih odluka. Doživljavajte radost Novog početka tokom čitave godine, oživljavajte ga sa svakom savladanom preprekom na novom kursu, koji vaš brod vodi u neke srećnije krajeve. Srećno!

eTrafika.net – Vojislav Savić

Napiši komentar