fbpx

Politika ima svoju sopstvenu dinamiku, i u trenutku kada osjeti potrebu za to, neumoljivo se uvlači u sve pore društvenog sistema, podređujući sebi sve što joj se nađe na putu. Dođe mu da je politika poput neke ljudske metadjelatnosti, jer sva ona sredstva koja koristite da se distancirate od nje, ona posvaja i koristi ih protiv vas efikasnije nego vi sami.

Nijedan događaj nema dovoljnu vrijednost da o njemu čitate na naslovnim stranama bilo kojih dnevnih novina ukoliko nije obojen politikom. Tek kada ona umiješa prste počinje medijski rat za političke poene u kome su uglavnom najmanje bitni oni koji su realni akteri spornog događaja, ili običnog događaja koji se nastoji učiniti spornim, sasvim je nevažno u ovom slučaju.

Više od deset godina problem u Konjević Polju bio najsporednija stvar na svijetu za sve novinare, političare i ostale nakaradne borce za ljudska prava. Međutim, posljednjih dana svjedoci smo naglog porasta popularnosti ovog mjesta, a sve zbog tog sukoba oko nastavnog programa, koji nije prilagođen Bošnjacima povratnicima u bratunačku opštinu.

Podrži eTrafiku

Zar je Vladi RS trebala ovolika medijska hajka da donju granicu učenika po rezredu spusti ispod 18, da bi se uvela takozvana nacionalna grupa predmeta? Zar Prvi mart da kupi poene i slavu na osnovu toga, iako su njihovi zahtjevi trenutno protivzakoniti? Postoje valjda neki sporazumi koji se moraju poštovati, pa i taj privremeni sporazum između FBiH i RS o nacionalnoj grupi predmeta, kakav god on bio.

S druge strane, zar je bošnjačkim političarima toliko trebalo da se sjete svojih sunarodnika, ili su tek sad vidjeli priliku da ponovo pokupe političke poene napadima na Republiku Srpsku, tj. ‚‚genocidašku tvorevinu”, kako ga (plaćeni) komentatori na portalima iz Federacije vole nazvati? Izgleda da im to nije smetalo 2002. godine kad su potpisivali privremeni sporazum za ministrom iste te Republike Srpske.

Uostalom, šta čini tu nacionalnu grupu predmeta? Do petog razreda, to su maternji jezik, vjeronauka i priroda i društvo. Od petog do devetog to su maternji jezik, vjeronauka, istorija i geografija. Mada, za ovo posljednje bi se imalo štogod prigovoriti, jer su ove planine i ravnice iste već nekoliko hiljada godina, mnogo više nego što traje boravak istih tih nacija, ali dobro.

Kad već nemate dogovora o nacionalnoj grupi predmeta, pustite bar djecu da uče ostale predmete. Zakoni gravitacije su svakako isti i u Federaciji i u Republici Srpskoj, jer kako god ih ko tumačio, skoči li u vazduh neminovno će pasti na zemlju, budući da sila zemljine teže ne poznaje nacije i ostale umjetne kategorije.

Kome, na kraju, treba afera ‚‚Konjević polje”? Sve u svemu, najmanje treba djeci, a najviše svim ostalim sporednim grupama. Djeci, koja ne žele da budu gomila nepismenih i neobrazovanih ovaca, poput svojih saplemenika, kojima manipuliše kako ko stigne, jedino treba znanje, i treba im škola, a neko vrijeme će, bože moj, preživjeti i bez tih nacionalnih predmeta.

Ovakve sitne zavrzlame obično imaju jednostavna rješenja, ali za provincijski politikantski duh takva rješenja nikada nisu bila izlaz, bar ne dok se ne iscrpi i posljednja kap medijske pažnje i političkih poena. Zarad djece, žrtvovati djecu – ima li smisla?

eTrafika.net – Vojislav Savić

Napiši komentar