fbpx

UN visoki komesar za ljudska prava, Volker Türk, poslao je svoje saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Izvor: Saopštenje; Foto: Vanja Stokić – Fotobaza.ba

Ovo je dan kada ustajemo za različitost ljudske vrste, da slavimo nevjerovatna dostignuća lezbijki, gay, bi, trans, intersex i queer osoba, i kada im aplaudiramo na njihovu neprestanu borbu za jednakost i ljudska prava.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Koje god da smo seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražaja ili polne karakteristike, svi smo rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima.

Ovo kaže član 1. Univerazlne deklaracije o ljudskim pravima, a koja je usvojena prije 75 godina kao jedan od najsnažnijih sporazuma koji je svijet vidio.

Ljudska prava svih LGBTIQ osoba, kao jednakih članova ljudske porodice, moraju biti poštovana. Kao što dugina zastava simboliše, divim se višebojnoj kreativnosti, bogatstvu i fantastičnim doprinosima koje je ovaj pokret napravio u ime ljudskih prava za sve nas. Poštujem hrabrost koja je često potrebna da bi se živio život uprkos predrasudama, diskriminaciji, izopštavanju i nasilju. Aplaudiram društvenom napretku i tranformaciji koju su predvodili, na korist svih nas.

Njihova borba za slobodu, poštovanje i jednakost je zajednička borba.

Ali ona je napadnuta. U nastojanju da se rasplamsa neprijateljstvo, posiju podjele, odvrati pažnja od stvarnih pitanja i to poluči za političku dobit, grupe za borbu protiv prava i njihovi predstavnici širom svijeta ciljaju LGBTIQ+ osobe zbog mržnje, pogoršavajući nasilje, stigmatizaciju i diskriminaciju.

Oni su na pogrešnoj strani istorije.

Ljubav, pravda, poštovanje i jednakost će pobijediti.

Samo u protekloj godini, još četiri zemlje su dekriminalizirale sporazumne istopolne odnose, što znači da u dvije trećine zemalja u Ujedinjenim nacijama zakon ne kažnjava ljude na osnovu toga koga vole. Još tri zemlje su poboljšale pristup trans osoba zakonskom priznavanju njihovog spola. Još dvije zemlje su uspostavile zaštitu fizičkog integriteta interspolne djece.

Ipak, u mnogim zemljama LGBTIQ+ osobe se suočavaju s neprihvatljivim potiskivanjem svojih prava.

Zajedno smo jači. Solidarnost je bila ključna za svaki napredak u ljudskim pravima koje je čovječanstvo napravilo – povezivanje svih i osnaživanje naših zahtjeva za pravdu.

Danas moj Ured pokreće novu UN kampanju Slobodni i jednaki u čast moći solidarnosti i unapređenja poštovanja prava LGBTIQ+ zajednica.

Mi, i ja lično, duboko smo posvećeni ovom cilju.

I trebamo vašu pomoć. Solidarnost znači sve nas. Svi moramo da radimo solidarno sa LGBTIQ+ aktivistima i njihovim zajednicama svuda na unapređenju jednakosti i prava.

Napiši komentar