fbpx

Bh. povorka ponosa u subotu, 18. marta, organizuje u Banjaluci projekciju filma, panel diskusiju i druženje sa zajednicom. Međutim, nepoznati počinioci zloupotrijebili su logotip i boje Povorke, te napravili plakate kojima su doveli javnost u zabludu da se u Banjaluci organizuje šetnja. 

Piše: Melani Isović; Foto: Nejra Hasečić

To je bio okidač za desno orijentisane organizacije i pojedince da javno prijete članovima Organizacionog odbora Povorke ponosa, ali i pripadnicima LGBTIQ zajednice. Takođe, 13 organizacija iz Banjaluke je poslalo pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću da spriječi ovaj događaj. Dodik i Stanivuković su se, nažalost, javno oglasili i podržali gušenje sloboda, te pozvali na otkazivanje događaja.

Podrži eTrafiku

LGBTIQ osobe su dio bh. društva i imaju pravo na jednako tretiranje i poštovanje, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Važno je naglasiti da su ljudska prava univerzalna i da svi ljudi zaslužuju jednake mogućnosti i poštovanje. Stvaranje sigurnog i inkluzivnog društva za sve ljude je jedna od najbitnijih stvari koju možemo postići. Kada se svi osjećaju sigurno i poštovano, to poboljšava kvalitet života svih ljudi, a takođe, može da doprinese razvoju i napretku društva u cjelini. Kao društvo moramo da radimo na stvaranju inkluzivne kulture u kojoj se poštuje različitost i u kojoj svi mogu  da žive slobodno i bez straha od diskriminacije ili nasilja.

„Prelijevanje mržnje govori nam da moramo decentralizovati Povorku. Shodno tome se čini sasvim razumno da Povorka i zajednica zauzimaju javni prostor i u Banjaluci ne samo iz potrebe za vidljivošću i senzibiliziranjem javnosti o potrebama LGBTQI zajednice, ali i kao jasan i glasan stav ‘mi smo tu, dio društva i ne idemo nigdje’”, objašnjava Ena Šehić iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Kako ističe, iza plakata na ulicama Banjaluke ne stoji Povorka ponosa, a vjeruje da je došlo do njihovih različitih tumačenja.

„To je pokušaj širenja mržnje, agresije, straha i stvaranja netrpeljivosti kojoj uopće nema mjesta ovdje. Povorka je mjesto i povod za mir, ljubav, poštovanje i toleranciju tako da apsolutno ne suosjećamo sa zaljepljenim plakatima“, napominje Šehić.

Organizacioni odbor čine osobe iz različitih gradova BiH, a sama Povorka je pokret za cijelu državu, ne samo za Sarajevo ili Federaciju Bosne i Hercegovine. Šetnja se, kao i svake godine do sada, organizuje u Sarajevu, 24. juna. Međutim, Bh. povorka ponosa djeluje na cijeloj teritoriji države.

„Posjete drugim gradovima, obilaženje zajednice, saveznika i saveznica tih gradova nam je od velike važnosti kako bi se što bolje upoznali sa samom zajednicom, njenim problemima i potrebama, te kako bi pokušali pružati siguran prostor putem raznih edukativnih i  zabavnih događaja za čitavu zajednicu i sve naše saborce i saborkinje“, ističe Šehić.

U subotu, 18. marta, će u Banjaluci biti prikazan film Pride, nakon čega će uslijediti diskusija na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja. Zatim slijedi druženje sa zajednicom.

„Moramo nastaviti da se borimo za svoje pravo da živimo svoje živote u miru, bez diskriminacije i progona. To je i moja borba. To je svačija borba. Toliko je važno da možemo slaviti ono što jesmo i divnu raznolikost naše zajednice. Povorka nam je sada potrebna više nego ikada“, zaključuje Šehić.

Bh. povorka ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja. Članovi Odbora zahtijevaju jednak pristup javnom prostoru, kakav imaju svi ostali građani i građanke. U Banjaluci su se i ranije održavali događaji koji su usmjereni na promociju prava i jednakosti LGBTIQ osoba.

„Važno je naglasiti da je Banjaluka ranije bila mnogo otvoreniji grad. Nije ovo nulta tačka i nije odjednom neko došao iz Sarajeva i drugih gradova da građanima i građankama Banjaluke nešto nametne, kako pojedini interpretiraju. U Banjaluci godinama postoji zajednica kao i različiti ‘queer kolektivi’ i udruženja koji zaslužuju podršku“, naglašava Vanja Šunjić iz Organizacionog odbora.

Bez obzira na to šta misle Milorad Dodik ili Draško Stanivuković, ljudska prava ne zavise od njihove dobre volje ili političkih kalkulacija.

„Banja Luka je dio Bosne i Hercegovine, kao što je i Povorka ponosa. Ljudska prava nisu stvar lokalnih politika. Građani i građanke Banjaluke zaslužuju ovu vrstu podrške i solidarnosti, i važno je da i oni pokažu da je Povorka dobrodošla u njihov grad“, napominje Šunjić.

Treba da poštujemo druge, da se edukujemo i gradimo tolerantnije društvo. Da se trudimo da budemo otvoreni, empatični i bolji prema drugima kako bismo stvorili pravednije društvo za sve nas.

„Važno je medijski i politički opismenjavati javnost, edukovati ih iz oblasti ljudskih prava, objašnjavati im da su nasilje i poziv na nasilje kaznena djela, da nisu u skladu sa moralnim i religijskim normama. Kao društvo samo gubimo zbog ovakvog odnosa. Moramo početi poštovati i uvažavati jedni druge, poštovati ljudska prava i integritet svake individue“, za kraj razgovora naglašava Vanja Šunjić.

Napiši komentar