fbpx

U Banjaluci je zvanično predstavljena Fondacija “Uz šampione”, koja će se baviti poboljšanjem uslova za sportiste sa invaliditetom, u sklopu čega će pokrenuti akciju za izgradnju sportskog centra, odnosno dvorane i prateće infrastrukture koja će biti prilagođena sportistima sa invaliditetom.

Izvor: Saopštenje

Osim toga, Fondacija “Uz šampione” baviće se svakim mogućim vidom podrške sportistima i osobama sa invaliditetom kao i promocijom vrijednosti i principa inkluzije i jednakosti.

Podrži eTrafiku

“Republika Srpska i Banjaluka su u deficitu sa infrastrukturom u kojoj sportisti sa invaliditetom mogu kvalitetno trenirati. Osim pristupačnosti i uslova, problem je generalno dostupnost sportskih dvorana i obezbjeđivanje termina za sve sportiste, a posebno za sportiste sa invaliditetom. Mi svi smo spremni za veće rezultate, ali sad nam je od suštinske važnosti da počnemo da gradimo novu infrastrukturu. Imamo jako dobre predispozicije da budemo uspješni na svjetskim i olimpijskim takmičenjima, ali nas sputava manjak resursa”, kaže predsjednik Fondacije, Ognjen Ranisavić.

Fondacija takođe želi da obezbjedi konkrentu i direktnu podršku sportistima u smislu obezbjeđivanja potrebne opreme. Vlado Švraka, košarkaš u Košarkaškom klubu invalida “Vrbas” iz Banjaluke, govorio je o važnosti ovakvog objekta sa košarkaše sa invaliditetom.

“Kod nas u gradu i okolini nema pristupačnih dvorana za sportiste sa invaliditetom. Cilj je da to promijenimo. Takav sportski kompleks mogli bi da koriste i validni sportisti, ali bio bio posebno prilagođen za osobe sa invaliditetom. Značaj takvog objekta nije samo tehnički jer je vrijeme da stvorimo jednakost između validnog i invalidnog sporta. Sportisti invalidi ništa manje ne treniraju i ništa manje se ne takmiče od validnih. Pozivamo ljude koji imaju sluha da pomognu budućnim olimpijcima”, navodi on.

Darko Pavlić, predsjednik Skupštine Paraolimpijskog komiteta BiH i stonoteniser u Stonoteniskom klubu invalida “Vrbas”, pojasnio je značaj dostupnosti infrastrukture za redovne treninge bez kojih nema uspjeha.

“Mi imamo takmičara, Harisa Eminovića, koji je ostvario istorijski rezultat, među osam najboljih je na svjetskoj rang listi. Zašto je ovo bitno? Zato što u okruženju sportisti poput nas imaju infrastrukturu na raspolaganju 24 sata, a mi imamo po sat vrmena, dva tremina sedmično. Nema rezultata bez treninga, a nama je to uskraćeno. Nadam se da će Fondacija uspjeti. Konkretno, nama je potrebna multifunkcionalna dvorana koja bi bila dostupa 24 sata svim sportistima, a pogotovo osobama sa invaliditetom. Mi kaskamo mnogo, a ako želimo vrhunske rezultate, onda bez sale, stručnog kadra, treninga i finansija, to nije moguće”, naglašava Pavlić.

Prvi korak Fondacije je kampanja za prikupljenje sredstava od građana. Predsjednik Fondacije Ognjen Ranisavić naglasio je da će, osim inicijative za izgradnju infrastrukture, raditi na zastupanju sportista ali i poboljšanju zakonodavstva u ovoj oblasti.

“Želimo da napravimo mjesto na kojem će se razvijati sport i koje će okupljati sve ljude koji se bave sportom i rekreacijom, ali i aktivnostima mimo sporta. To bi bio prostor i za škole sporta, kampove, formalna i neformalna okupljanja poput izleta, proslava, team building-a . To nam je vizija u budućnosti”, naglašava on.

Napiši komentar