fbpx

Kamen je svakako jedan od simbola Hercegovine, što ga čini atraktivnim materijalom za umjetnike. To je prepoznala Nikolina Miličević (28) iz Ljubuškog, koja pod imenom „Art Lapis“ nudi ručno rađene suvenire od hercegovačkog krša. 

Piše: Melani Isović; Foto: ustupljene fotografije

Sa izradom suvenira počela je ove godine. Prisjećajući se prvih kućica, ističe da je nerijetko bilo rušenja i popravljanja, da bi bile upravo onakve kakve ih je zamišljala. Ona se nije obeshrabrila, već je sa svakim novim pokušajem usavršavala svoje vještine.

Podrži eTrafiku

 „Ideja postoji od prije jer se moja obitelj bavi obradom kamena. Kamen koji koristim je iz lokalnih kamenoloma. On je glavni za rad, uz njega u prirodi pronalazim drveće, razne ukrase, šišarke itd. Najprije mi klesar izreže kamen na trakice koje ja mogu klještima oblikovati u male komadiće, koji služe za zidove kućica i ostalo. Te sitne komadiće lijepim red po red, prema crtežu koji zamislim ili prema nekoj fotografiji, ako je narudžba određene kućice“, ističe Nikolina Miličević.

Nikolina Miličević, ustupljena fotografija

Pri izradi suvenira pomažu joj braća, sestra i roditelji, a proizvode možete kupiti preko veb stranice Art Lapis. Tu možete vidjeti i zanimljive nazive kućica kao što su “Moj dida” ili “Napuštena”. Pored njih, pravi i druge kamene suvenire.

„Kad završim kućicu posvetim se ukrašavanju oko nje. Nekad po istom principu pravim mali stol i stolice, ili bunar, ili kamin, ili neki mali  vrt,  kako vidim da imam prostora i sta bi se moglo dodati, da bude unikatnije i raznoliko. Također, imam mali stroj koji preko crteža na laptopu može ispisati tekst ili nacrtati neki motiv na kamenu. Pa mogu raditi i neke plošne suvenire“, napominje.

Izrada jednog suvenira je vrlo opširna i zahtjeva dva dana rada, što ukazuje na Nikolininu izuzetnu posvećenost, ali i trud koji ulaže u svoje kamene kućice.

„Prodavši prvi suvenir bila sam ponosna i sretna. Lijepo je kad netko prepozna vaš trud i želi vaš rad imati u svom domu. U budućnosti želja mi je nekoga zaposliti, jer mi je pomoć stalno potrebna“, navodi ona.

Ustupljena fotografija

Zbog svog invaliditeta od rođenja se suočava sa izazovima. Svjesna da u bosanskohercegovačkom drušvu osobe sa invaliditetom teško ili gotovo nikako ne pronalaze posao, Nikolina je odlučila da pokrene svoj biznis.

„Zbog invaliditeta i ograničenja u raznim poslovima sam odlučila pokrenuti svoj posao. Bitno mi je da radim, sam osjećaj da si koristan u društvu. Naši troškovi života su jako veliki, pa je svaki dodatni novac dobro došao. Nadam se da će moji proizvodi biti prepoznati i da ću moći ostvariti primanja dovoljna bar za osnovne stvari“, naglašava Nikolina Miličević.

Trenutno nema plan za suvenirnicu, fokusirana je na proizvodnju koja joj oduzima puno vremena i zahtijeva potpunu predanost.

„Al’ tko zna što budućnost nosi, ne bježim ni od čega. Cilj mi je da moja hercegovačka kućica postane brend. Da bude prepoznatljiva i rado viđen suvenir/poklon, koji krasi nečiji dom, a ujedno i podsjeća na prošlost i očuvanje tradicije“,  govori za kraj našeg razgovora.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Napiši komentar