fbpx

Biljana Nedić, košarkašica KKI Vrbas, bila je neprijatno iznenađena kada je na svom automobilu ugledala blokadu, jer je parkirala na mjesto predviđenom za osobe sa invaliditetom.

Osim što je morala da plati kaznu, Biljana prema važećem pravilniku koji reguliše izdavanje naljepnica za automobile osobama sa invaliditetim, nema važeći dokument o procentu invaliditeta neophodnom da dobije ovu naljepnicu.

To ne bi bilo ništa neobično, da Biljana od rođenja nema probleme u kretanju i da od ranog djetinjstva ne koristi kolica. Dakle, nekome ko ima urođen invaliditet, ovim pravilnikom nije dato pravo da na potpuno legitiman i legalan način u saobraćaju bude označen kao osoba sa invaliditetom.

Foto baza

“Moja naljepnica je nevažeća, a MUP-u sama činjenica da sam u kolicima i moji nalazi ne znače ništa”, kaže Biljana.

Ovim pravilnikom je predviđeno da osoba mora imati 80% oštećenja donjih ekstremiteta kako bi ostvarila pravo na naljepnicu za posebna mjesta označena na pakinzima, a dokumenti sa procentima invaliditeta se u populaciji osoba sa urođenim invaliditetom rijetko izdaju.

Nažalost, Biljanin slučaj nije usamljen i već dugo na praksu diskriminatornog pravilnika i nesavjesnog ponašanja mnogih sugrađana sa naljepnicama koje nisu u skladu sa propisima, upozoravaju i udruženja osoba sa invaliditetom u ovom gradu.

Nepropisno parkiran automobil

Kako praksa za sve građane Banjaluke nije ista, posvjedočiće i fotografija automobila parkiranog na mjestu za OSI, gdje je umjesto propisane naljepnice ostavljena akreditacija službenika gradske uprave ovog grada.

Ukljuci.in

Napiši komentar