fbpx

Na ovogodišnji Memorijalni foto konkurs “Goran Terzić” stiglo je ukupno 870 fotografija, od 148 autora, dok smo zemlje i gradove davno prestali da brojimo. Stručni žiri je nakon dugog vijećanja odabrao 50 najboljih radova, koje je snimilo 35 autora.

Piše: Vanja Stokić

Tokom marta su na adresu eTrafike pristizale fotografije snimljene u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Kubi, Americi, Španiji, Africi… Raznovrsnost motiva i fotografsko umijeće učesnika znatno su otežali rad žirija, koji je imao nezahvalan zadatak da iz mnoštva odličnih fotografija odabere samo 50 najboljih.

Podrži eTrafiku

Nakon dugog vijećanja i bodovanja, odlučeno je da budu izložene fotografije koje su snimili Aleksandar Čavić, Alen Jehja, Armin Durgut, Armin Graca, Borislav Brezo, Dario Šišul, Dejan Miloradov, Denis Ruvić, Đani Bardoti, Inga Cvijanović, Iva Znaor, Jelena Medić, Jovan Vidaković, Kemal Softić, Marko Rupena, Milena Erceg, Mina Delić, Nikola Tadić, Nikola Zelenković, Ranko Đurović, Samir Zahirović, Saša Lalić, Siniša Plavšić, Slađan Spasojević, Srđan Dunđerović, Stefan Vukičević, Svetlana Novaković, Svjetlana Panić, Tea Jagodić, Vladimir Stojaković, Zenir Šuko, Zlatan Kurto, Zoran Pilipović, Željko Budimir i Željko Sinobad.

Žiri su činili glavna i odgovorna urednica portala eTrafika.net Vanja Stokić, prošlogodišnji pobjednik konkursa, fotograf Ivan Živković, prošlogodišnji pobjednik kategorije Događaj, fotograf Borislav Zdrinja, fotograf i organizator Balkan Photo Award Haris Čalkić, te režiser Ado Hasanović. Oni su odabrali i pojedinačne pobjednike po kategorijama, kao i pobjednika konkursa, čija imena će biti objavljena na dan dodjele nagrada i otvaranja izložbe.

Kao i prethodnih godina, partner konkursa je kompanija Lanaco, koja je obezbijedila nagrade za pobjednike kategorija, a to su tableti Samsung Galaxy Tabe 9.6 White. Pobjednika konkursa nagrađuje udruženje građana eTrafika.net fotoaparatom Fujifilm X-A3, 16-50mm II Kit Body+lens. Treću godinu zaredom partner konkursa je i Kulturni centar Banski dvor, koji je omogućio prostor izložbu odabranih fotografija. Tačan datum dodjele nagrada i otvaranja izložbe će biti naknadno saopšteni.

U znak sjećanja na Gorana

Goran Terzić, čovjek po kome ovaj konkurs nosi ime, bio je prijatelj i kolega ekipe koja vodi portal eTrafika.net. Kao jako bitan dio redakcije i veliki profesionalac, zaslužio je da se u njegovu čast okupljaju ljubitelji fotografije i time čuvaju sjećanje na njega.

Rođen je 16. aprila 1958. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju školu, da bi ga dalje školovanje odvelo u Ljubljanu i Sarajevo. Po struci inženjer elektrotehnike, Terzić je većinu svog radnog vijeka proveo u Elektroprenosu, kompaniji „LANACO“ i svojoj firmi „Terzo Computers“. Takođe je aktivno sarađivao i sa nevladinim sektorom. Zbog problema sa zdravljem se rano penzionisao, što je iskoristio da se vrati fotografiji, iskrenoj ljubavi koju je zapostavio zbog školovanja i rada.

U svojstvu fotoreportera sarađivao je sa nekoliko medija, od kojih se ističu Nezavisne novine, Buka i eTrafika, te foto agencija Pixsell. Ipak, najpoznatiji je bio po svojoj stranici „Ljudi Banjaluke“, putem koje je svakodnevno objavljivao portrete svojih sugrađana i njihove kratke priče. Dobitnik je i nekoliko nagrada, od kojih je posljednja Grand Prix “Stjepan Sekulić”.

Preminuo je u 57. godini života, 19. januara 2015. godine, nedugo nakon snimanja svoje posljednje reportaže. Ovaj iznenadni gubitak ostavio je veliku prazninu u porodici, redakciji, među kolegama, prijateljima, ljubiteljima fotografije i pisane riječi. Iza sebe je ostavio suprugu Branku i sina Igora.

Memorijalni foto konkurs je inicijativa udruženja eTrafika da sačuva sjećanje na svog prijatelja i kolegu, koristeći upravo ono što je Terzić neizmjerno volio – fotografiju.

Napiši komentar