fbpx

Oko 45.000 učenika iz osnovnih škola u Republici Srpskoj, dobilo je besplatne udžbenike za školsku 2022/23. godinu od Ministarstva prosvjete i kulture. Ovaj program aktivan je od 2007. godine, i do danas je znatno proširen spisak djece koja imaju pravo na besplatne udžbenike. 

Piše: Vanja Stokić; Foto: Ajdin Kamber

Samohrana majka iz Kotor Varoši nam govori da je nakon smrti svog supruga ostala potpuno sama sa tri kćerke. Jedna od njih je nedavno upisala fakultet, druga je u srednjoj, a treća u osnovnoj školi. Troškovi njihovog obrazovanja uveliko prevazilaze platu koju prima. Jedina pomoć su joj besplatni udžbenici za najmlađu kćerku.

Podrži eTrafiku

“Najmlađa kćerka je završila osmi razred i svake godine je imala besplatne udžbenike. Na to se stvarno ne mogu požaliti. Samim tim, oni su mi uštedili 200, 300 KM, zavisi od razreda”, navodi ona.

Za razliku od nje, starije kćerke nikada nisu imale besplatne udžbenike, čak ni dok su bile u osnovnoj školi.

“Školovanje troje djece košta mnogo više od knjiga za jedno dijete. Mjesečno dajem 200 KM samo na mjesečne karte za dvije kćerke koje putuju u školu u Banjaluku. Isto toliko ide i na užinu. Samo za jedno dijete me izađe između 300 i 400 KM mjesečno. A ja imam troje djece i samo jednu platu. Najstarija kćerka je sada upisala fakultet, biće joj potreban laptop. Ona bez laptopa neće moći na fakultet, a ja nemam odakle da izdvojim 1.000-1.500 KM za njega. To su sve osnovne stvari”, iskrena je ona.

Foto: Ajdin Kamber

Kako ističe, izdaci za školovanje tri djeteta su ogromni, posebno u slučajevima višečlanih porodica.

“Školovanje nije samo poslati dijete u školu. Ono mora biti pristojno obučeno, mora biti nahranjeno i da ima sve uslove za učenje. Ja sam sama i trudim se da one imaju sve što im je potrebno. Niko ne može tvrditi da su finansije najmanji problem u školovanju. To je najveći problem, posebno ako imate više djece”, napominje ona.

Njena kćerka dobija besplatne udžbenike od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Ova institucija obezbjeđuje besplatne udžbenike za đake osnovnih škola od 2007. godine. Do danas, proširio se broj djece koji imaju pravo na ovu vrstu pomoći. U početku su to bili đaci prvih i drugih razreda osnovnih škola, da bi od školske 2019/20. godine u ovaj program bili uvršteni i učenici koji su pobijedili na republičkim takmičenjima u prethodnoj godini. Nakon toga, od 2020/21. godine, pravo na besplatne udžbenike dobili su i učenici koji su treće i svako naredno dijete iz višečlanih porodica. Do sada je za ovu namjenu iz budžeta Republike Srpske izdvojeno oko 20 miliona KM.

“Osim Ministarstva prosvjete i kulture, i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, od 2007. godine, obezbjeđuje besplatne udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda, koji dolaze iz porodica sa četvoro i više djece”, navedeno je na sajtu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Foto: Ajdin Kamber

Oko 45.000 učenika iz cijele Republike Srpske dobilo je besplatne udžbenike za školsku 2022/23. godinu. Od ove školske godine, pravo na udžbenike imaju i učenici trećih i četvrtih razreda. Nažalost, srednjoškolci nisu obuhvaćeni ovim programom.

Sa ciljem da svako dijete u osnovnoj školi u Republici Srpskoj dobije besplatne udžbenike, a ne samo đaci iz određenih kategorija, sportista i aktivista Duško Tadić iz Banjaluke je 2019. pokrenuo inicijativu koju je svojim potpisom podržalo 4.600 građana. Narodna skupština je podržala ovu inicijativu, ali zbog nedostatka novca ona još uvijek nije realizovana. U međuvremenu je još učenika dobilo pravo na besplatne udžbenike.

Foto: Ajdin Kamber

Kako bi besplatne udžbenike dobili svi učenici osnovnih škola, pojedine lokalne zajednice iz sopstvenih budžeta izdvajaju novac za kategorije koje nisu pokrivene programima ministarstava. Tako su 2022. godine, po prvi put, svi osnovci u Bijeljini dobili besplatne udžbenike. Grad Bijeljina izdvojio je milion KM kako bi opremio đake od petog do devetog razreda, koji nisu imali pravo na besplatne udžbenike od ministarstava RS.

Školovanje u Bosni i Hercegovini se često predstavlja kao besplatno. Međutim, to što roditelji ne plaćaju školarine za osnovne i srednje škole, ne znači da su oslobođeni plaćanja udžbenika, prevoza, užine, školskog pribora, ekskurzija i ostalih troškova koji opterećuju njihove kućne budžete. Našu anketu o olakšicama koje dobijaju od lokalne i republičke vlasti, kao i njihovim stvarnim potrebama, ispunio je 631 roditelj iz cijele države. Kao najveći trošak roditelji su naveli prevoz, udžbenike i užine, ali i mapirali nekoliko primjera dobre prakse, gdje institucije znatno olakšavaju kućne budžete.

Povezani tekstovi:

Već 20 godina osiguravaju užinu za siromašne učenike

Besplatan prevoz velika olakšica za porodice

Napiši komentar