fbpx

Početak nove školske godine uskoro počinje, ali i dalje nije poznato da li će profesor Spaso Šakota i dalje predavati u banjalučkoj Tehnološkoj školi. I dok je Ministarstvo prosvjete i kulture okupirano pripremama za nastavu koja će se ove godine izvoditi na drugačiji način zbog pandemije, o Šakoti ni riječi.

Piše: Snježana Aničić

Pisali smo mejlove, zvali telefonom, ali konkretne odgovore nismo dobili. Jedini odgovor je stigao od Ombudsmana za djecu RS koji su takođe zabrinuti jer problem još uvijek nije riješen.

Podrži eTrafiku

Oni su ranije od škole zatražili informacije o Šakoti. Tražili su da im se dostave i dodatni izvještaji nadležnih organa, među kojima je i Ministarstvo prosvjete i kulture.

„S obzirom da do danas nismo primili odgovor ministarstva, očekujemo da će prije početka školske godine donijeti odgovarajuću odluku“, istakli su u Ombudsmanu.

Nakon što je istekao rok da nam dostave odgovore na upit, odlučili smo da pozovemo školu i Ministarstvo te provjerimo šta je sa odgovorima. Sa direktorom Tehnološke škole Dejanom Čuturom nismo uspjeli da razgovaramo.

„Direktor trenutno nije u školi. Nije poslao odgovor jer je bio na godišnjem odmoru. Proslijedila sam mu Vaš mejl, vjerovatno će se javiti telefonski ili pismeno“, rekli su iz škole u četvrtak.

Nismo dobili odgovor, niti nas je iko zvao. Pozvali smo i sljedeće jutro, ali nam je ista osoba rekla da Čuture ponovo nema.

„Očekujemo da dođe svakog trenutka. Ostavite mi svoj broj telefona, ime i prezime, zapisaću i daću mu papir čim dođe. Juče sam ga zvala da prenesem Vašu poruku, ali se nije javljao na telefon“, poručili su iz škole u petak.

Slična situacija i sa ministarstvom

Nakon što smo Ministarstvo prosvjete i kulture podsjetili da je istekao rok za dostavu informacija, poslali su kratku poruku u kojoj su „samo potvrdili da su primili mejl.“

U petak smo ih pozvali i službenici za odnose s javnošću Branki Rogač naglasili da su nam hitno potrebne informacije, jer se direktor škole ne oglašava. Rečeno je da nema odgovor na naša pitanja i da čeka „da se dogodi nešto konkretno“ kako bi se javili.

„Slučaj se rješava, to je sve što mogu reći. Ne mogu otkriti na koji način, ali se nadamo da će uskoro biti riješeno. Mogu Vam poslati pismeno ovo što sam rekla, ali to nisu odgovori na pitanja“, dodala je Rogačeva.

Iako smo insistirali da sve napišu, što su i obećali učiniti, odgovor nije stigao.

Šakota je u oktobru 2017. u Osnovnom sudu Banjaluka prvostepeno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zadovoljenja polnih strasti pred maloljetnim učenicama 2011. godine. U drugostepenom postupku, presuda je potvrđena. Krajem prošle godine, Ustavni sud BiH vratio je slučaj na novo suđenje zbog retroaktivne primjene krivičnog zakona. Međutim, Okružni sud u Banjaluci je donio odluku da je u ovom predmetu nastala zastara i odbacio sve optužbe protiv Šakote. Nedavno je on vraćen na mjesto profesora fizičkog vaspitanja.

Roditelji i djeca zabrinuti

Kada je slučaj dospio u javnost, Ministarstvo i institucija Ombudsmana za djecu su poručili da su djeca i njihova bezbjednost na prvom mjestu.

Majka S. B. koja je ranije jedina pristala da govori o ovom slučaju, poručuje da je spremna na sve da zaštiti svoje dijete.

„Niko ništa ne govori, ne piše. Kao da se ništa nije dogodilo. Vjerovatno će se zataškati kao većina stvari i idemo dalje“, govori naša sagovornica i dodaje da se sve ovo moglo i očekivati.

Napiši komentar