fbpx

Prije godinu dana nestao je David Dragičević (21) u centru Banjaluke, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije u koritu rijeke Vrbas. Posljednji put viđen je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine na Trgu Krajine, a članovi grupe “Pravda za Davida” željeli su da se na istom mjestu u približno isto vrijeme fotografišu sa njegovom slikom, što je izazvalo novu policijsku akciju.

Piše: Vanja Stokić

Kako je medijima kazao član grupe Ozren Perduv, a kasnije potvrdili video snimci objavljeni na Facebook grupi “Pravda za Davida”, nekolicina građana stajala je sinoć na Trgu Krajine 20 minuta nakon ponoći, da bi uskoro bili okruženi policajcima.

Podrži eTrafiku

“Stvorilo se više policijskih vozila u roku dvije do tri minute. Oni nisu bili parkirani na cesti, već su se nalazili na samom Trgu, čime su okružili ljude. Po meni je to otvorena prijetnja”, kazao je Perduv.

Građani na Trgu Krajine, 18.03.2019. u 00:20

Kako navodi, građani su legitimisani, a zatim im je naređeno da se udalje sa Trga. Grupa “Pravda za Davida” zatražila je prije nekoliko dana od policije da im odobri skup kome bi prisustvovalo najviše 200 ljudi, kako bi obilježili godišnjicu Davidovog nestanka. Skup je zabranjen.

“Posljednjeg dana 2018. godine MUP RS saopštio je da će sva buduća okupljanja grupe ‘Pravda za Davida’ biti zabranjena, da bi ministar Dragan Lukač 29. januara demantovao tu tvrdnju, te naglasio da ne postoji trajna zabrana okupljanja. Međutim, kada je prije desetak dana član grupe Dragan Dabić podnio zahtjev za mirno i dostojanstveno okupljanje na Trgu, kako bismo obilježili godišnjicu Davidovog nestanka, okupljanje mu je zabranjeno. To nam je jasan dokaz da će u ovom gradu biti diskriminisan svako ko pomene riječ ‘pravda’ i Davidovo ime”, saopštili su iz ove grupe.

Zbog toga danas po prvi put od 26. marta prošle godine nije bilo večernjeg okupljanja građana. Međutim, to samim građanima nije saopšteno, pa su oni navraćali ispred Hrama Hrista Spasitelja, a zatim se razišli. Za to vrijeme, preko puta Hrama bila su parkirana tri policijska vozila, dok je nekoliko njih konstantno kružilo obližnjim ulicama.

Članovi grupe upozoravaju da su im ugrožena osnovna ljudska prava i slobode, te kažu da su zakazli sastanke sa nevladinim organizacijama, predstavnicima EU, Ombudsmenom BiH, te Visokim predstavnikom u BiH, kako bi razgovarali o situaciji u kojoj se nalaze.

“Tretiraju nas kao državne neprijatelje i tražimo da se prestane sa tim. Mi nismo nikakvi rušioci, divljaci, plaćenici niti bilo šta slično. Mi smo pošteni i časni građani ove države koji traže samo jedno – istinu i pravdu. Od toga nećemo odustati. Nakon godinu dana smo u situaciji da ne znamo šta se desilo sa Davidom. Niko nije kažnjen. MUP i Tužilaštvo jedni drugima prebacuju lopticu, kažnjeni su samo oni koji traže istinu i pravdu. I kažnjeni i kriminalizovani. Počevši od roditelja ubijenog Davida, pa do svih koji su ih podržali”, upozoravaju oni.

Takođe su pozvali predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da lično povede građane pred Tužilaštvo, kao što je obećao krajem prošle godine. On je tada javno rekao da će pozvati građane na proteste ispred Tužilaštva, kako bi ih izbacili iz njihovih kancelarija, ukoliko ne bude odluke u slučaju “Dragičević”.

Napiši komentar