fbpx

Dirnuti teškom sudbinom i užasnim uslovima u kojima živi Lj. R. (48) sa svoja dva sina, 12 drugara Davida Dragičevića, poznatijih kao Dvanaest veličanstvenih, odlučili su da im pomognu tako što će renovirati jednu od prostorija u stanu.

Piše: Vanja Stokić

Priča o ovoj porodici počela je krajem maja, kada je grupa “Pravda za Davida” dobila poruku od radnice jedne pekare u Banjaluci. Ona je navela da je u pekaru došao dječak i počeo da plače zbog Davidovog ubistva. Kazao je da živi u podrumu sa majkom i bratom, a da mu je David kupovao hranu kad god bi se sreli.

Podrži eTrafiku

Organizatori okupljanja na Trgu Krajine pročitali su javno ovu poruku, a ekipa eTrafike je odlučila da pronađe ovu porodicu. Radi se o majci i sinovima od 21 i 25 godina. Mlađi sin i majka imaju intelektualne poteškoće, a već 20 godina žive u stanu smještenom u podrumu jedne zgrade nedaleko od centra grada. Hrane se u javnoj kuhinji, a 2014. godine im je stan poplavio dva puta.

Ubrzo nakon objavljivanja priče, čitaoci eTrafike angažovali su se da im pomognu. Dobili su novu mašinu za veš, nekoliko paketa hrane i odjeće, a prikupljeno je i oko 700 KM, čime su plaćeni računi za struju i grijanje, kao i dugovi koje je porodica imala u obližnjim prodavnicama.

Želeći da se uključe u akciju, 12 prijatelja Davida Dragičevića, koji su pokrenuli okupljanja na Trgu tražeći pravdu za svog druga, prikupljali su novac od građana koji svakodnevno stoje u centru Banjaluke. Skupljeno je 1852,70 KM.

“Učestvovali smo svi iz grupe, kako je ko stigao zbog obaveza. Neko je išao u nabavku, neko čistio i sređivao. Mijenjali smo se po slobodnom vremenu. Radovi traju već sedam dana i pri kraju smo da sredimo prvu sobu u kojoj borave majka i mlađi sin. Na početku smo izbacili iz sobe stvari koje su već bili u fazi raspadanja, njih smo i bacili. Zatim smo okrečili sobu u masni kreč, da bi im duže trajalo. Poslije krečenja smo ofarbali radijatore i postavili laminat, utičnice i plafonjerku. Ostalo nam je još nekoliko sitnih stvari da dodamo i sredimo u sobi, nakon čega će oni moći da uživaju u u svom novom i mirnom kutku”, govori nam Dajana Joksimović, u ime grupe “Pravda za Davida”.

Radovi u toku
Krečenje zidova

Uskoro će ovoj porodici stići i novi ormar, jer se stari raspadao, a od preostalog novca Davidovi drugari će srediti još jedan kutak ovog stana. Kako nam Dajana govori, porodica nije krila sreću kad god bi ih posjetili.

“Njihov izraz lica i oduševljenje kada smo ih posjetili i počeli sa radovima je neprocjenjivo. Ujedno su se pomiješali i sreća i tuga, bila je i poneka suza radosnica, jer smo im pokazali da nisu sami i da još uvijek u ovim teškim vremenima ima plemenitih i dobrih ljudi koji žele da nekome pruže svoju pomoć i svjesni su da njihovo malo nekome znali mnogo”, kaže nam ona.

Postavljanje laminata

Isto nam je potvrdila i Lj. R. Čim smo je posjetili, odvela nas je u renoviranu sobu, da nam pokaže svoj novi kutak. Umjesto prašnjavih tepiha, ormara koji se raspadaju i oronulih zidova, zatekli smo svježinu i prostor dostojan čovjeka.

Povezani tekstovi: 

Život u neuslovnom podrumu i obroci iz javne kuhinje

Čitaoci eTrafike pomažu porodici koja živi u podrumu

Ovako je izgledala soba prije renoviranja
Ovako izgleda sada

Napiši komentar