Nevrijeme koje je pogodilo Banjaluku u noći između 11. i 12. decembra 2017. godine, uništilo je krov domova Studentskog centra Nikola Tesla u Banjaluci i time prouzrokovalo mnogobrojne probleme. Zakašnjele reakcije, prebacivanje nadležnosti, dodatne vremenske neprilike, donijele su materijanu štetu u prvom, drugom i trećem paviljonu. Studenti su morali u kratkom vremenskom periodu da se isele iz svojih soba. Kiša je prouzrokovala poplavu pa su uništene mnoge stvari koje pripadaju domu, ali i privatna svojina studenata.

Piše: Biljana Nedić

Studenti su na pitanja novinara odgovarali kako se sve odvijalo jako brzo i da su bili u panici.

„Niko od nadležnih se nije pojavio da smiri situaciju. Snalazili smo se kako smo znali i umjeli“, objašnjavali su oni.

U Studentskom parlamentu naglašavaju da je najveći problem bio smiriti i organizovati studente, jer Grad kao ni Vlada nisu reagovali te večeri niti sljedećeg jutra, pa dok su se nadležnosti prebacivale, studenti nisu znali koji su im sljedeći koraci.

„Samo su se direktor i osoblje doma pojavili ujutro poslije tog nemilog događaja. Studenti su se udružili i pomagali jedni drugima koliko su mogli. Tek kasnije je Vlada odobrila sredstva, organizovao se prevoz kao i alternativni smještaj. Neki studenti su ostali u domu pa su smješteni kod kolega čije sobe nisu uništene. Obustavila se nastava na sedam dana. Časovi će biti nadoknađeni, a studenti koji su zbog poplave bili odsutni, imaće i dodatne rokove ispita“, rekli su nam iz Studentskog parlamenta.

Oni su takođe rekli da se nakon odobrenja sredstava za sanaciju od strane Vlade RS, situacija prilično normalizovala. Prošireni kolegijum UNIBL, je formirao i poseban Štab za koordinaciju u vanrednoj situaciji, a zadatak Štaba je da preduzme sve neophodne mjere kako bi se studentima našao smeštaj i prevoz, te očistila sva tri paviljona. Ipak, mišljenja među studentima su bila podijeljena. Pozivali su na odogovornost preko društvenih mreža, u grupama, kako Studentski parlament, Upravu doma, Grad pa i samog gradonačelnika. Nakon toga uslijedila je i informacija da se spremaju protesti. Najavljeni su kao anonimni.

„Ne znamo ništa o tim protestima. Kakvi su to uopšte anonimni protesti? Mislimo da nam je sad najvažnije da riješimo probleme sanacije i da se studenti vrate u dom kako bi nastavili sa redovnim aktivnostima. Svakako ćemo tražiti odogovornosti kada se situacija stabilizuje“, odgovorili su nam iz Studentskog parlamenta.

Decembra 24. protekle godine, desili su se protesi na kojima, osim novinara,  nije bilo gotovo nikoga. Studenti su uglavnom bili usaglašeni po ovom pitanju, pa se nekako i očekivao slab odziv. Zvanični zahtjevi na protestima su bili:

1.Rekonstrukcija i sanacija sva četiri paviljona do 01.02.2018.
2. Transparentno dodijeljivanje ministarskih i opštinskih stipendija
3. Smjena Uprave SC „Nikola Tesla“ i ministra Dane Maleševića
4. Pokretanje reformi u svim institucijama i nivoima vlasti počevši od Univerziteta

Dva dana prije toga, određeni broj studenata se vratio u sobe koje su bile sanirane i dobile dozvolu sanitarne inspekcije. Sobe koje su pretrpjele veće štete biće gotove do kraja januara. Neki od studenata smješteni su u četvrti paviljon koji nije bio oštećen. Stanari doma dobili su besplatno korištenje Narodne univerzitetske biblioteke. Svima će biti nadoknađeni troškovi prevoza, propušteni časovi nastave, produženi rokovi kolokviju i ispita. Ono što ne znamo je:

Ko su bili izvođači radova kada se gradio dom Nikola Tesla i da li se tada „potkrala“ neka greška?

Zašto sanaciju radi neka druga građevinska firma?

Šta se desilo sa osiguranjem domova, da li će troškovi biti pokriveni?

Mogu li i trebaju li vanredne situacije čekati na odgovornosti?

Na ova i još mnogo pitanja smo pokušali doći do odogovora, ali iz Uprave studentskog doma, nije nam se niko javio. Epilog priče će čekati 31. mart, kada studentski dom Nikola Tesla treba biti u potpunosti saniran i renoviran.

Do tada u domu nema mira koji je studentima potreban. Grupa turista koja je povodom novogodišnjih praznika boravila u domu, napravila je novu materijalnu štetu, uznemiravala studente i remetila mir. I po ovom pitanju, Uprava doma se nije oglasila u medijima. Nadajmo se samo da će oni koji su prouzrokovali štetu i da je nadoknade. I da će nova godina, donijeti i neke nove i lijepe momente, bez obzira kako je počela.

Napiši komentar