Kako bi skrenuli pažnju građana na loš položaj u kome se nalaze marginalizovane grupe, te ih upozorili da se i oni jednoga dana mogu naći na margini, koalicija marginalizovanih KOMA realizovala je juče u Banjaluci uličnu akciju na Trgu Krajine. 

Ranka Ninković Papić, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, u čijem sklopu je nastala KOMA, rekla nam je da je cilj pomoći marginalizovanim grupama, prvenstveno da se javnosti približi sa kakvim problemima se oni suočavaju i da utiču na promjenu javnih politika.

“Fondacija je prošle godine sa svoje 63 članice osnovala koaliciju marginalizovanih KOMA, kroz projekat koji realizujemo uz pomoć USAID-a. Želimo da putem razgovora sa donosiocima odluka promijenimo neke politike i entitetske mjere. Imamo četiri osnovne kampanje, koje obuhvataju najšire probleme ovih grupa. To je minimum socijalne sigurnosti i jednake mogućnosti, stvaranje humanijih modela i vaninstitucionalna briga za marginalizovane građane, stvaranje povoljnog okruženja za socijalno poduzetništvo i pomoć pri zapošljavanju, te borba za prava manjina kroz izborni zakon”, kazala je ona.

Proteklih mjeseci KOMA je realizovala šest javnih debata u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Trebinju, kao i dvije ulične akcije, u Sarajevu i Banjaluci.

“Rezultat svega toga toga bi trebalo da bude, a na neki način smo već i uspjeli, da entitetske vlade u svoje programe rada uključe promjene koje zagovaramo. Kao fondacija se fokusiramo za promjenu entitetskih mjera i politika”, zaključila je Ninković Papić.

koma akcija trg (2) koma akcija trg (3)

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar