fbpx

O nama

eTrafika je internet portal nastao u oktobru 2011. godine u Banjaluci. Ideja i realizacija potekle su od grupe tadašnjih studenata novinarstva, sada već diplomiranih novinara. Prvobitna ideja bila je da sebi i kolegama obezbijedimo prostor za praksu. Međutim, portal je svakog dana sve više napredovao i dobijao sve više čitalaca, pa se proširilo i naše polje djelovanja. Trenutno ga vodi dvoje diplomiranih novinara, uz pomoć desetak saradnika različitih profila i obrazovanja.

Fokus rada eTrafike je na pružanju prakse studentima iz oblasti online novinarstva, te izvještavanju o pitanjima mladih, marginalizovanih grupa i ljudskih prava, kao i korupcije i drugih anomalija našeg društva. Na našem portalu nikada nećete pronaći sadržaje niskog kvaliteta, poput vijesti o turbofolku, starletama i reality emisijama.

Mi nismo medij kojeg zanimaju klikovi i broj pratilaca na društvenim mrežama. Iako nas smatraju malim i alternativnim, stvari koje smo postigli nipošto nisu zanemarive. Potencijal našeg portala prvo su prepoznali učesnici Innovation Laba 2012, gdje je ekipa eTrafike osvojila drugo mjesto u konkurenciji od 46 timova. Ubrzo nakon toga kreće saradnja sa NVO sektorom, kao i realizacija projekata sa inostranim donorima. Registrovani smo kao udruženje građana i većinom se finansiramo putem donacija i projekata. Do sada smo sarađivali sa većim brojem nevladinih organizacija u BiH, kao i agencijom USAID, Američkom ambasadom, Fondacijom SHL, organizacijom Internews, Centrom za razvoj medija i analize, Internacionalnom organizacijom za migracije (IOM)…. Član smo antikorupcijske mreže BiH.

Za svoj rad smo dobili nekoliko značajnih priznanja, od kojih se ističu dvije UNICEF-ove nagrade, dva UNICEF-ova priznanja, nagrada Srđan Aleksić, EU nagrada za najboljeg mladog istraživačkog novinara u BiH, te uvrštavanje tekstova dvije naše novinarke među pet najboljih tekstova iz BiH o LGBT populaciji.

Zahvaljujući našim tekstovima i projektima pokrenuta je izmjena dijela Krivičnog zakona koji se odnosi na seksualno nasilje nad djecom, pokrenuto je formiranje Registra pedofila, pokrenuto je nekoliko istraga zbog korupcije. Takođe, našim pisanjem doveli smo do toga da mladi ljudi dodatno razviju svoje male proizvodnje, te da se pomogne socijalno ugroženim porodicama koje smo pronalazili na terenu. Javnosti su najpoznatije naše akcije pomoći porodici koja živi u podrumu i porodici Savanović sa desetoro djece.

Posebno smo ponosni na studente koji su uz našu pomoć stekli praktično znanje iz oblasti online novinarstva, a zatim uz našu preporuku pronašli zaposlenje.

Sa izrazitom pažnjom i ljubavlju jednom godišnje organizujemo Memorijalni foto-konkurs “Goran Terzić”, u znak sjećanja na našeg prijatelja i kolegu, koji je preminuo 2015. godine.