fbpx

Edukativni trening u oblasti pčelarstva za žrtve mina iz Bosne i Hercegovine uspješno je realizovan u Banjoj Luci.

Izvor: Saopštenje

Trening je okupio 30 preživjelih od mina iz 17 gradova iz Bosne i Hercegovine koji se bave pčelarstvom i koji planiraju da pokrenu biznis u ovoj oblasti. Cilj treninga bio je osoposobiti žrtve mina za vođenje malih biznisa u oblasti pčelarstva, te uspostaviti najbolji način za umrežavanje žrtava mina koji se bave pčelarstvom.

Podrži eTrafiku

Učesnici edukativnog treninga, žrtve mina, imali su teorijsku i praktičnu edukaciju u pčelarstvu koju su vodili stručni edukatori iz Republike Slovenije. Teme o kojima su učesnici govorili odnosile su se na uzimljavanje pčelinjih zajednica, liječenje pčela – nove tehnike, sadnja medonosnog bilja, urbano pčelarstvo i preseljenje pčelinjaka.

Pored teoriskog dijela, učesnici su imali i praktični dio, odnosno posjetu Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci na kojem su imali mogućnost praktičnog rada na pčelinjacima u okviru fakulteta. Sastavni dio treninga bila je i izložba pčelinjih proizvoda (med, propolis, medovača) koji su bili predstavljeni u parku Petar Kočić u Banjaluci tokom trajanja treninga.

Edukativni trening u oblasti pčelarstva je realizovan u okviru projekat “Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u Bosni i Hercegovini – faza dva” kojeg implementira Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa ITF Enhancing Human Security Slovenija i Pčelarskom akademijom iz Slovenije uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Projekat ima za cilj osnaživanje pčelara, žrtava mina, osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, znanjem koje će pomoći u poboljšanju učinkovitosti, djelotvornosti i isplativosti pčelarske djelatnosti u budućnosti. Naglasak u projektu odnosi se na promociji pčelarstva među žrtvama mina, kao mogućeg izvora prihoda. Navedeni projekat nastavak je uspješno provedenog projekta iz 2021. godine, kada su slovenski pčelarski instruktori već proveli obuku za pčelare, žrtve mina iz Bosne i Hercegovine.

“Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da učestvujem na ovom treningu. Mnogo korisnog znanja i iskustava u radu na pčelinjacima dobili smo od instruktora iz Republike Slovenije. Bavljenje pčelarstvom je veoma korisno za žrtve mina u rehabilitaciji i našem oporavku jer boravimo u prirodi, radimo sa pčelama, a usput ostvarujemo i dodatne izvore prihoda u porodici”, izjavio je jedan od učesnika treninga, Gostimir Radulović, pčelar i žrtva mine iz
Banjaluke.

Svim učesnicima treninga kupljen je i dio pčelarske opreme koji će im omogućiti lakši rad u pčelinjacima i dodijeljeni certifikati o uspješno završenom programu edukacije.

Sabahudin Hodžić, pčelar iz Bihaća koji je bio jedan od učesnika treninga kazao je da ovakvih edukacija treba biti još u narednom periodu.

“Sticanjem znanja o pčelarstvu i kupovinom pčelarske opreme, žrtvama mina su stvoreni bolji uslovi za bavljenje pčelarstvom što će rezultirati i određenim dodatnim izvorima prihoda”, rekao je.

Pčelarstvo je odličan način za uspostavljanje stabilnih prihoda domaćinstva i poboljšanje kvaliteta života ugroženih društvenih grupa. To zahtijeva malo početnih ulaganja i ne zahtijeva složene tehnologije za rad jer se mogu koristiti materijali iz lokalnih izvora. Generalno, pčelarstvo je izuzetno pogodno za manje poljoprivredne djelatnosti na mjestima gdje su kapitalni i tehnološki resursi niski. Pčelarstvo stoga nudi brojne mogućnosti zapošljavanja i za osoba sa invaliditetom, jer se zasniva na radu kod kuće.

Projekt menadžer iz ITF Enhancing Human Security Slovenija, Nataša Uršič istakla je da je ITF osnovala Vlada Republike Slovenije 1998. godine sa namjerom da se pomogne BiH i osnaže žrtve mina.

“Djelatnost smo u međuvremenu proširili na druge zemlje svijeta, ali BiH je i dalje prioritet jer je zagađena minama i veliki je broj žrtava mina kojima pomažemo na razne načine počevši od rehabilitacije do socijalno – ekonomskih projkata kakav je ovaj projekat”, izjavila je Nataša Uršič.

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Željko Volaš, iskazao je zahvalnost Republici Sloveniji partnerima iz ITF Slovenija koji su prepoznali potrebu podrške projektima žrtava mina u BiH. Podrška nije izostala ni od resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“Srećni smo što možemo da zajedno sa našim partnerima i donatorima razvijamo projekte za žrtve mina koji imaju za cilj rehabilitaciju i socijalo – ekonsomku reintegraciju naših korisnika. Nakon uspješno završene i ove druge faze projekta, nadamo se da nastavljamo i sa fazom tri projekta”, izjavio je Željko Volaš.

Nakon završetka edukativnog treninga, krajem mjeseca oktobra 2022. godine planirana je studijska posjeta u Mursku Sobotu, Republika Slovenija u okviru koje će boraviti 10 predstavnika iz BiH među kojima će biti žrtve mina, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kao i Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke. Cilj studijske posjete jeste razmjena iskustva u oblasti pčelarstva, njihovog način rada, imajući u vidu značajno iskustvo i rezultate koje ostvaruju slovenski pčelari.

Napiši komentar