fbpx

Osamnaestogodišnja Nikolina Rađenović iz Banjaluke slikanjem portreta počela je da se bavi početkom srednje škole. Kako kaže, pohvale nastavnice likovne kulture u osnovnoj školi su joj pomogle da shvati svoj talenat ozbiljnije, te su je podstakle da radi na njegovom unapređivanju. 

Piše: Dunja Rujević

U početku je vježbala realistično crtanje samo pojedinih dijelova lica, da bi kasnije usavršila crtanje portreta u cjelini na osnovu fotografije osobe. Zahvaljući podršci koju su joj pružili njeni najbliži, odlučila je da otvori stranicu na društvenoj mreži Instagram, kako bi pokušala da prodala svoje radove.

Podrži eTrafiku

,,Shvatila sam da moji prvi crteži uopšte nisu izgledali loše, pa sam nastavila da radim na tome. Nakon nekog vremena sam se odlučila da otvorim svoj Instagram profil @artbynikolinaa, na koji sam počela da postavljam svoje radove. Nije mi bilo lako da se odlučim na taj korak, ali me je porodica podržala u svemu tome. Dobijala sam pozitivne reakcije na svoj rad, što mi je dalo vjetar u leđa da i dalje usavršavam svoj talenat’’, prisjeća se ona.

Tehnika koju koristi je crtanje grafitnim olovkama, ali ističe da planira da uvježba i crtanje u boji kada nabavi odgovarajući pribor. Osim toga, Nikolina ponekad crta životinje ili neki pejzaž, ali ipak su portreti njena omiljena oblast. Može da se kaže ovdje radi o naslijeđenom talentu, budući da njena mama pravi zanimljive kolače i torte, a njena mlađa sestra se bavi izradom kutijica iznenađenja.

,,Što se tiče mog prvog portreta, nacrtala sam ga u prvom razredu srednje škole, nakon nekoliko dana vježbanja. To je bio poklon za maminu prijateljicu i na crtežu je bila njena kćerka. Ona je bila veoma impresionirana, a samim tim je i meni bilo drago da sam nekoga obradovala svojim radom’’, objasnila nam je.

Ljudi u njenom okruženju bili su oduševljeni njenim talentom, ali i trudom koji je ulagala da na kraju sve ispadne kako treba i da izgleda lijepo. Prošle godine je učestalo dobijala narudžbe, ali je ove godine napravila pauzu zbog svih obaveza koje je imala, te za sada crta samo za svoje najbliže.

,,Od moje prve narudžbe, pa sve do zadnje, iskustva su bila pozitivna. Mušterije su bile zadovoljne i nisu imale nikakve zamjerke. Naravno, uvijek tu postoji određena doza treme i straha da se nekome možda neće svidjeti moj način rada, ali, kao što sam već napomenula, takvih situacija nije bilo. Posljednja dva portreta koja sam nacrtala su bila namjenjena tetki za poklon. Htjeli smo da je iznenadimo nečim što je unikatno. To su mi ujedno i omiljeni portreti, jer je njeno oduševljenje bilo ogromno, pa mi je to nekako učinilo te portrete posebno dragim’’, izjavila je.

Uprkos tome što je ove godine upisala Medicinski fakultet, Nikolina ubuduće planira nastaviti da se bavi crtanjem portreta. Njen glavni cilj je da postane doktorka, ali crtanje je hobi koji mnogo voli i nešto što je čini srećnom. Premda, možda neće stizati da redovno i kontinuirano usavršava svoj talenat, zbog obaveza koje je čekaju na fakultetu, ali će uvijek nastojati da nađe barem malo vremena da nacrta nešto za svoju dušu.

,,Za kraj, želim svima da poručim da je vrlo važno pratiti svoje snove i nikada ne odustajati od svoga cilja, koliko god on izgledao nedostižan. I naravno, bitno je uvijek raditi ono što voliš i vjerovati u sebe’’, veselo zaključuje Nikolina.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije.  Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar