fbpx

Jesenju sezonu Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ će  započeti serijom promocija novih knjiga u programu koji smo nazvali „Mali noćni razgovori“. Promocije će se održavati u Banskom dvoru i u saradnji sa ovom ustanovom, sa početkom u 21:00 čas. U „Malim noćnim razgovorima“ predstavićemo nove knjige i značajne domaće i regionalne autore, a u „službi književnosti“ će se naći i muzička, dramska i vizuelna umjetnost.

Izvor: Saopštenje

-1. septembra promovisaćemo zbirku priča „Herbarij svete smrti“, mlade banjalučke autorke Mihaele Šumić. Kvartet „Libertango“ u kojem sviraju četiri profesora muzike i prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske, Slađana Zrnić, učešćem u programu će pružiti podršku promociji i razvoju domaće književnosti. U slučaju vremenskih neprilika promocija će se održati u Vijećnici Banskog dvora, a besplatne pozivnice za promociju mogu se preuzeti na biletarnici svakim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova – kazala je direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“.

Podrži eTrafiku

Polovinom septembra razgovaraćemo o romanu „Tri znaka kruga“, autora Saše Karalića.

– Saša je Banjalučanin koji živi u Amsterdamu gdje je stalni predavač na Akademiji „Gerit Ritveld“. Promocija će početi otvaranjem Sašine multimedijalne izložbe „Kvadrat“, u Malom izložbenom salonu Banskog dvora – najavila je Sanela Babić.

U planu su i promocije grafičke novele „More je bilo mirno“ Tanje Stupar Trifunović i Tatjane Vidojević, romana „Gravitacije“ Senke Marić, romana „Okretište“ Damira Karakaša…

Mihaela Šumić je rođena 1998. godine u Banjaluci. Završila je Opću gimnaziju Katoličkog školskog centra „Blaženi Ivan Merz“. Tokom 2012. godine pisala je poeziju i kolumne za meksički LUF magazin. Svoju poeziju, kao i prevode na engleskom, španskom, portugalskom i hrvatskom, do sada je objavljivala na nekoliko portala. Čitaocima se predstavila na festivalima književnosti „Imperativ“ u Banjaluci i „Rukopisi“ u Pančevu. Do sada je objavila zbirku pjesama „Nekoliko sitnih uboda“, za koju je dobila nagradu „Čučkova knjiga“, za najbolju prvu knjigu objavljenu u 2020. godini, te zbirku priča „Herbarij svete smrti“.

Urednica Marija Pejić o knjizi “Herbarij svete smrti” Mihaele Šumić:

„U svojoj prvoj proznoj knjizi, Mihaela Šumić vodi čitaoca na put od njujorških barova, boemskih kafana u predgrađu Buenos Ajresa i hotelskih soba u Rimu, preko Dubrovnika na prelazu iz 16. u 17. vijek, pa sve do primorskih gradića u Meksiku, u kojima je sadašnji trenutak neizostavno određen vremenom prije dolaska Evropljana. Svijet koji se otkriva u dvanaest priča ove pomno promišljene, mračne, ali i krajnje dirljive i snažne zbirke, čiji su redovi ujedno i svjedočanstvo o moći i dalekosežnosti drevnih vjerovanja, jeste svijet ispunjen višegeneracijskim osvetama, neobjašnjivim događajima, isprepletenim vezama ljubavi, nasilja, smrti i slobode, svijet obilježen nježnošću i surovošću“.

 

Napiši komentar