fbpx

Počele su pripreme za 4. regionalni festival književnosti “Imperativ” koji će se održati od 30. maja do 3. juna u “Banskom dvoru – Kulturnom centru” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa ovom kulturnom ustanovom.

Izvor: Saopštenje

Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen  kroz sedam programskih sadržaja, a  kao i prethodnih godina, na sajamskom dijelu festivala nova književna izdanja, po povoljnim sajamskim cijenama, predstaviće 13 izdavačkih kuća.

Podrži eTrafiku

“U programu “Razgovor sa piscem” ućestvovaće Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić. Sa ovim piscima će razgovarati Darko Cvijetić, Stevo Grabovac, Tanja Stupar Trifunović, Vladimir Šagadin i Đorđe Krajišnik”, najavila je Sanela Babić, direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

U programu “Poeziju će svi čitati”, banjalučki pjesnici Borjana Mrđa, Dragana Grujinović, Vladana Perlić i Aleksandra Marilović, dodaje Babićeva, biće domaćini pjesnicima Moniki Herceg, Katarini Sarić, Mladenu Blažiću, Vitomirki Trebovac i Vladanu Krečkoviću.

“U programu “Note i slova” posjetioci će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar”,  kazala je Babićeva.

Posebna pažnja posvećena je  organizaciji programa za djecu i mlade “Bajkovnica” i “Lektira u podne”. U programu “Art bioskop” publika će svakog dana moći da pogleda filmove koji su snimljeni prema knjigama, dok će u saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” biti predstavljeni  autori ove izdavačke kuće koji su u proteklom periodu izazvali veliku pažnju književne publike.

“Među njima su Nada Kaurin Knežević, Emina Elezović, Adnan Šehić i Milanka Blagojević”,  rekla je Babićeva i dodala da će i ove godine u  kafiću “Yoko” biti organizovan program “Kafa sa piscem”.

Za ovogodišnji vizuelni identitet festivala zadužen je umjetnik Hadron Higgs. Vizuelni identitet i slogan festivala inspirisan je distropijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Namjera je da festiva bude otvoren multimedijalnom izložbom “Oganj ili Svjetlost?”

“Roman koji je u vrijeme nastanka svrstan u žanr naučne fantastike, polako postaje naša stvarnost. Namjera mi je da kroz  multimedijalnu izložbu “Oganj ili Svjetlost” ispričam priču iz romana “Farenhajt 451” i povežem je sa vremenom u kojem živimo. Na taj način ću ukazati na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da prednost vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rialiti programa”, naglasio je umjetnik Hadron Higs.

 

Napiši komentar