fbpx

“Banski dvor – Kulturni centar” i u 2021. godini nastavlja saradnju sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci kroz promociju i podršku studentima, mladim i još uvijek neafirmisanim umjetnicima iz različitih sfera stvaralaštva. Tako će u Art bioskopu tokom marta biti emitovano pet nagrađivanih filmova  studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Izvor: Saopštenje

Publika je do sada imala priliku da se sa talentom studenata upozna kroz koncerte, izložbe i predstave, što će i u budućnosi biti praksa, a od ovog mjeseca na repertoaru ove ustanove će se naći i nagrađivani studentski filmovi koji će se prikazivati u Art bioskopu.

Podrži eTrafiku

Na ovaj način mladi stvaraoci će od samog početka svoje karijere imati priliku da grade odnos sa publikom, a biće ispunjena i misija Banskog dvora, da pored etabliranih regionalnih i svjetskih umjetnika konstantno radi i na promociji kvalitetnog domaćeg umjetničkog stvaralaštva. Prva projekcija zakazana je za 18. mart (četvrtak) 2021. godine u 19 časova u Art bioskopu Banskog dvora, a besplatne pozivnice mogu se preuzeti od četvrtka 11. marta na biletarnici Banskog dvora. Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj događaj ograničen je na 20 posjetilaca.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju pet filmova: animirani film “Sužanj” koji je režirao Igor Đurić, dokumentarni film “Korijeni” u režiji Stefana Tomića, dokumentarni film “Zašto mama vazda plače” u režiji Karmen Obrdalj, kao i kratki igrani film “Nisam ovdje”  za koji režiju potpisuje Sara Radusinović i kratki igrani film “Iza planine” u režiji Boška Krljaša.

“Saradnja između Akademije umjetnosti i Banskog dvora je izuzetno značajna za naše studente u smislu prezentacije njihovih umjetničkih radova javnosti. U programu Banskog dvora zastupljeni su studijski programi likovne i muzičke umjetnosti, kroz studentske izložbe i koncerte, a sada će prikazivanjem najboljih studentskih filmova biti zastupljen i Studijski program dramskih umjetnosti. Studentima je dragocjena svaka prilika da predstave svoj rad, jer na taj način na samom početku njihove karijere mogu biti zapaženi od strane javnosti, a i kritike koja je svakako bitna za njihov napredak i razvoj. Banski dvor je uvijek otvoren za saradnju sa Akademijom umjetnosti i nesebično nam je pomagao u svakoj našoj zamisli”, rekla je Dragana Purković Macan, dekanesa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Veliko zadovoljstvo što će dosadašnja uspješna saradnja između Akademije umjetnosti i Banskog dvora uskoro biti nadgrađena novim segmentom iz oblasti dramske i fimske umjetnosti osjeća i Mladen Matović, direktor “Banskog dvora – Kulturnog centra”.

“Kroz adekvatnu prezentaciju i prikazivanje revije nagrađivanih studentskih filmova u prostoru Art bioskopa, Banski dvor nastavlja sa primjenom koncepta koji pored predstavljanja značajnih i etabliranih umjetnika iz regiona i svijeta, aktivno i u kontinuitetu radi na afirmaciji i promociji kvalitetnih domaćih umjetnika i stvaraoca”, naglasio je Matović.

Napiši komentar