Među 368 priča pristiglih iz 110 gradova i opština Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore na Javni regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu,  žiri u sastavu Aleksandre Čvorović i umjetnika iz Nevid teatra, izabrao je najbolje bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti.

Izvor: Saopštenje

Konkurs je raspisan u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” koji implementira Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz zajednički regionalni projekat UN-a „Dijalog za budućnost”.

Zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih prijava, odlučeno je da bude izabrano 15, umjesto prvobitno planiranih 10 bajki i basni, uz povećanje nagradnog fonda za najbolje autore i autorke. Zbog ovih razloga, prolongirana je i objava rezultata.

Izabrane su sljedeće bajke i basne: „Basna o pčeli i pužu”, čiji je autor Muris Žigonja iz Viteza (Bosna i Hercegovina), „Kengurova želja” autorke Katarine Krstajić iz Beograda (Srbija), „Crna Ovca” Tamare Senić iz Podgorice (Crna Gora), „Crvenka na Pasijem brdu”, Ivone Momirović iz Beograda (Srbija), „Legenda o Jetiju”, Dubravka Bobana iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Praskozorje Sumraka”, Miloša Petkovića iz Niša (Srbija), „Čudesni pečurak”, Dubravke Vujinović iz Trebinja (Bosna i Hercegovina), „Gospodar visina i neuhvatljivi ronilac”, Aleksandra Teokarevića iz Beograda (Srbija), „Zli Prah i mladi  vjetar Spaljenko”  Biljane Obradović iz Bijelog Polja (Crna Gora), „Gdje ježić spava” Milice Konstantinović Stanojević iz Sremske Mitrovice (Srbija), „Bajka sa Ostrva vječnog proljeća”, Igora Vučka iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Dječak Neil otkriva ljepote različitosti”, Ćere Imširović iz Zenice (Bosna i Hercegovina), „Čuda se dobrim djelima stvaraju ‒ Kako su Dan i Jutra popravili zlog čarobnjaka”, Dženite Hrnjičić iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), „Kako je mala izviđačka družina pronašla sreću”, autorki Tee Katice i Amile Masleše / Scout Sisters BH iz Mostara (Bosna i Hercegovina) i „Princeza i svetioničar”, Danijele Lazendić iz Banjaluke (Bosna i Hercegovina).

„Naša želja je da izabrane priče djeci prenesu duboke i plemenite poruke o različitim kulturama, poštovanju drugih i drugačijih, suzbijanju predrasuda, širenju dobrih namjera i tolerantnosti. U obilju neadekvatnih sadržaja, kojima je izložena osjetljiva dječija psiha, nastojali smo izabranim bajkama i basnama da ponudimo ostrvo dobrote i topline, da posijemo plodno sjeme koje rađa miroljubivost, empatiju i sve najviše ljudske vrijednosti, jer smatramo da je savremenom djetetu neophodna takva vrsta vaspitanja i usmjerenja. Nadamo se da će knjige biti uspješan kolaž priča 16 nadarenih ljudi, koje je sretno povezala
humana ideja da djeci približe kulturne različitosti”, izjavila je Aleksandra Čvorović, književnica iz Banjaluke.

Najbolji autori i autorke podijeliće nagradni fond u iznosu od 4.500,00 KM. Svaka od 15 izabranih priča dobiće novčanu nagradu u iznosu od 300 KM a na osnovu izabranih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu, kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju. Takođe, na veb sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

U okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” biće organizovan i dvodnevni obrazovni program u Banjaluci. Umjesto krajem novembra, kako je prvobitno najavljeno, zbog trenutne epidiemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, program će biti realizovan u februaru 2021. godine. Prvog dana biće održano predavanje na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišlјenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju. Drugog dana biće realizovano Javno čitanje najlјepših bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti 16 najbolјih autora/ki iz regiona. Oba događaja Nevid teatar će uživo prenositi.

Radi obrazovanja pozorišne publike Nevid teatar će kreirati animirani multimedijalni pozorišni bonton a u februaru i martu 2021. godine, odigraće i interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Rezultate konkursa, analizu odgovora o obrazovanju i mrežu regiona svih autora/ki i učesnika/ica konkursa Nevid teatra, možete pročitati na veb stranici projekta.

Projekat sufinansiraju Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

Napiši komentar