fbpx

U Banjalučkom studentskom pozorištu, u okviru 44. sezone “Bolje pakt nego rat”, sinoć, 12. oktobra 2020. godine, u 20:30 izvedena je predstava “Trg ratnika” u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

Izvor: Saopštenje

Tekst za predstavu napisao je britanski pisac Nick Wood, a režiju potpisuje bosanskohercegovački pozorišni i filmski redatelj Dino Mustafić. Ovo je ujedno bila i banjalučka premijera u kojoj su se izuzetno uspješno predstavili glumci Pozorišta mladih Sarajevo: Belma Lizde Kurt i Mario Drmać. Zbog situacije uzrokovane korona virusom, sinoć broj mjesta u publici bio je ograničen na 20.

Foto baza

“‘Trg Ratnika’, Pozorišta mladih Sarajevo je intimna drama o ratnom stradanju ispričana kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora. U drami “Trg ratnika”, Nick Wood, umjesto „skice rata“, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, – „Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana“. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je „proces“, a ne tek nesretan i prolazan trenutak”, rekli su iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

Mario Drmać, glumac Pozorišta mladih Sarajevo je istakao važnost ove predstave za teatar.

„Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku, koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini“, rekao je.

Belma Lizde Kurt, glumica Pozorišta mladih Sarajevo je izjavila da ova predstava nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli.

Ismir Fazlić, v.d. direktora Pozorišta mladih Sarajevo je izjavio da mu je bila velika čast igrati na sceni Studentskog pozoriišta iz Banjaluke.

“U vremenu kada smo osuđeni na distancu, naše gostovanje u Banjaluci pokazuje da teatar ima moć u očuvanju najboljih vrijednosti i preuzima odgovornost prema kvalitetu života. Zahvaljujemo se ekipi Studenstkog pozorišta na divnom gostoprimstvu i što su nam još jednom pokazali da je Banjaluka sjajan domaćin. Iskreno smo ponosni što smo vam mogli pokazati najbolje od nas, te se posebno se zahvaljujemo predivnoj publici i njihovoj nagradi višeminutnim aplauzom”, izjavio je.

Napiši komentar