fbpx

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima  upućuju javni protest gospodinu Mustafi Ceriću, bivšem reisu – l – ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zbog neprimjernog verbalnog napada i etiketiranja Nedima Pobrića, novinara portala Faktor  sa sjedištem u Sarajevu.

Izvor: Saopštenje

Kao kolumnista portala Pressmedia, gospodin Cerić je pisao o rezultatima izbora u Crnoj Gori i tom prilikom novinara Pobrića prozvao „agentom KOS –a“, iskazujući na taj način nezadovoljstvo načinom izvještavanja Pobrića i drugih novinara Faktora o crnogorskim parlamentarnim izborima, te  mogućim uticajem tih izbora na situaciju u BiH.

Podrži eTrafiku

UO BH novinara najoštrije osuđuje postupak gospodina Cerića, smata ga direktnim ugrožavanjem sigurnosti novinara Pobrića, kao i nedopuštenom zloupotrebom slobode izražavanja radi profesionalne diskreditacije Pobrića i novinara Faktora. Upravni odbor BH novinara podsjeća Cerića i uredništvo portala Pressmedia kako sloboda izražavanja i pluralizam mišljenja podrazumijevanju vođenje argumentovane debate o temama od javnog značaja, i to  u duhu tolerancije i uvažavanja drugačijih stavova, kao i poštivanja profesionalnog i ljudskog dostojanstva. U tom smislu, UO BH novinara poziva uredništvo portala Pressmedia da sa puno više uredničke odgovornosti i poštivanje ostalih  postulata novinarske etike objavljuju komentare svojih kolumnista, te spriječe korištenje  medijskog prostora za ad hominem uvrede novinara drugih media, uključujući i izlaganje njihovih života opasnostima.

UO BH novinara podsjeća još jednom kako iznošenje vlastitog mišljenja i pisanje autorskih komentara u medijima ne znači da kolumnisti i novinari mogu iznositi neistine o drugima, diskreditovati ih u javnosti ili na drugi način ugrožavati sigurnost i dostojanstvo novinara i svih drugih građana. Takva su postupanja protivna temeljnim vrijednostima demokratskih društva i predstavljaju zloupotrebu prava na slobodu izražavanja.

Napiši komentar