fbpx

U prostorijama LANACO Tehnološkog centra u Banjoj Luci, prezentovano je IoT rješenje koje su kreirali polaznici četrnaeste po redu LANACO ljetne stručne prakse, pod mentorstvom zaposlenih ove kompanije. Deset studenata tehničkih fakulteta iz zemlje i regiona u periodu od četiri sedmice radili su na IoT rješenju, pod nazivom “GoTaxi“. Zahvaljujući ovom mobilnom i web rješenju, znatno se olakšava vođenje evidencije taksi službi, omogućava jednostavnije korišćenje taksi usluga, a donose se i brojni benefiti široj društvenoj zajednici.

Izvor: Saopštenje

“Kada se mladi ljudi sa strasti prema aktuelnim i savremenim tehnologijama spoje, oni stvaraju nevjerovatna rješenja. Veoma je važno mentorstvo, transfer znanja i stvaranje timskog rada na početku profesionalne karijere svakog mladog čovjeka”, istakao je Momčilo Amović, jedan od mentora ovogodišnje ljetne stručne prakse.

Podrži eTrafiku

Jedan od polaznika ovogodišnje LANACO ljetne prakse je i Matija Votipka, student četvrte godine Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina.

 “Najveći razlog zbog kog sam se prijavio na ovu praksu je rad na realnoj aplikaciji koja će se koristiti u budućnosti. Mali broj IT kompanija na praksi zapravo radi na aplikaciji koja će imati svrhu i koja će rešavati realne problem. Ovo iskustvo je za mene od ogromnog značaja, pošto smo radili na popularnim tehnologijama koje su u ekspanziji i koje će se u budućnosti još više koristiti”, poručio je Votipka.

LANACO organizovanjem stručnih praksi i stipendiranjem studenata tehničkih fakulteta, podržava mlade ljude da uz pomoć mentora rade na izradi inovativnih rješenja.

Teodora Vujasin, koordinator ovogodišnje stručne prakse ističe da zahvaljujući ovoj praksi studenti za vrijeme školovanja postaju dio svijeta visoke tehnologije i imaju jasnu viziju šta znači raditi u IT sektoru.

„Na pripremi programa za studente se intenzivno radi tokom cijele godine, te cjelokupan proces obuhvata kreiranje sadržaja prakse, oglašavanje i selekciju najadekvatnijih kandidata, te samu pripremu mentora i praktikanata za kreiranje aplikacije”, poručila je Vujasin.

Prezentaciju GoTaxi rješenja, svojim prisustvom su podržali i predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, kao i predstavnici akademske zajednice.

Napiši komentar