fbpx

Udruženja za zaštitu životinja podsjećaju javnost da napuštene životinje ne prenose virus korona te apeluju na građane i lokalne institucije da se ponašaju odgovorno prema njima.

Piše: Nataša Tomić, Foto: Pixabay

Udruženja podsjećaju da je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila da se psi i mačke ne mogu zaraziti ovim virusom što znači da ga ne mogu ni prenositi na ljude. Pozivaju sve građane da više vremena provode sa svojim ljubimcima jer je dokazan njihov pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i liječenje od depresije i anksioznosti.

Podrži eTrafiku

“Podsjećmo da je naučno dokazano da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na zdravlje ljudi, smanjuju stres i tjeskobu, štite srce i čuvaju ih od alergija. U mnogim zemljama u kojima je u toku pandemija korone, intenzivirano je udomljavanje napuštenih životinja kako bi se lakše prebrodio period samoizolacije. Pozivamo građane da sada, kada mnogi rade od kuće ili su u samoizolaciji, iskoriste vrijeme i provedu ga u opuštanju s kućnim ljubimcima. Naravno, napominjemo da se pri šetanju pasa treba pridržavati svih propisanih epidemioloških i zaštitinih mjera, uključujući pranje ruku nakon šetnje ljubimaca, često mijenjanje i pranje odjeće, pranje njihovih šapa nakon šetnje i slično. Podsjećamo da su psi i mačke terapijske životinje te da će zasigurno biti od koristi kako tokom pandemije, tako i nakon njenog završetka, s obzirom da su uveliko iskoristivi za liječenje depresije i anksoiznosti”, ističe se u njihovom saopštenju.

Prema njihovim riječima, u doba vanredne situacije uzrokovane virusom korona povećano je i nasilje nad životinjama, prvenstveno napuštenim, a to se sve dešava i uz saglasnost vlasti koje su pozvale na “humano uklanjanje napuštenih životinja” radi veterinarsko – sanitarne obrade i udomljavanja u zemljama EU.  Ove naredbe su, kako ističu, u trenutnom stanju neizvodive što implicira da će životinje biti ubijene.

“Brojni građani su nas kontaktirali iz raznih dijelova BiH te nam dostavili dokaze koji svjedoče o brutalnom hvatanju i odvođenju pasa sa ulica u nepoznato i to za vrijeme zabrane kretanja iza 20.00 sati i o slobodnom kretanju lovaca sa oružjem u naseljenim mjestima koji pucaju na pse, te na taj način osim što krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, direktno ugrožavaju i stanovništvo tih istih mjesta! Ove naredbe su protivzakonite, krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, podliježu ocjeni ustavnosti i zakonitosti, a iznad svega, brutalna ubijanja, hvatanja i odvođenja pasa izazivaju strah kod djece i stanovnika koji tome svjedoče.  S tim u vezi, pozivamo sve lokalne institucije koje su naložile ubijanje pasa putem ‘humanog zbrinjavanja’, da svoje naredbe odmah stave van snage, a nadležne policijske institucije i tužilaštva da svako zlostavljanje životinja zadokumentuju, istraže i procesuiraju s obzirom da se radi o krivičnom djelu mučenje i ubijanje životinja, u vezi sa mogućim krivičnim djelom pranje novca jer se u ovakvim slučajevima budžetski novac može trošiti nenamjenski i bez ikakvog relevantnog dokaza o utrošku tih sredstava”, tvrde u saopštenju za javnost koje potpisuje 18 udruženja za zaštitu životinja iz BiH.

Napiši komentar