fbpx

Tužilac je odredio novinarki portala Nova.rs i članici Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić zadržavanje do 48 sati, rekao je za Autonomiju advokat Srđan Kovačević.

Piše: Autonomija.info

„Ani Lalić su uručili rešenje o policijskom zadržavanju do 48 sati. Očekujemo da će sutra tužilac da je sasluša i odluči o pritvoru“, kazao je Kovačević.

Podrži eTrafiku

Policija je došla po novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

“Policajci su mi došli na vrata, ne znam još uvek o čemu se radi. Čekamo advokata i svedoke”, kazala je ranijeAna Lalić agenciji Beta.

Policija je potom odvela iz stana novinarku, potvrdio je agenciji Beta njen suprug.

“Odveli su je. Pre toga su temeljno preturili celi naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobilna telefona. Advokat Srđan Kovačević je otišao s njima pa ćemo da vidimo šta će da se dešava”, kazao je njen suprug.

Klinički centar Vojvodine (KCV) izrazio je “ogorčenje zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog” izveštavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” obavestio o tome tužilaštvo i policiju.

Dodali su da su “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda”, o svemu obavestili nadležno tužilaštvo i policiju.

“Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme”, naveo je KCV u u saopštenju za javnost.

Automobil u kojem je novinarka odvedena

Portal Nova.rs je u tekstu naveo da KCV-u imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

“U subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru su se pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata jer nije bilo zaštitne opreme. Posle par sati je stiglo nešto malo”, preneo je portal izjavu anonimnog lekara.

“U petak je koleginica, specijalista urgentne, bez ikakve zaštitne opreme, dakle bez maske, kape, mantila, intubirala pacijenta sa obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajne, posebno anesteziolozi i infektolozi koji su praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju”, rekao je taj lekar.

U tekstu se navodi da zaposleni u Urgentnom centru i na intenzivnoj nezi KCV-a, uključujući i one u operacionim salama, “imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno”.

“Kod vođe smene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas sa jednom maskom uradio tri operacije”, rekao je za Nova.rs lekar iz Urgentnog centra KCV-a.

Dodao je da uprkos haosu i opravdanom strahu većina njegovih kolega radi savesno, ali da razume i one koji neće svesno da se izlažu riziku, jer im nije omogućen ni minimum zaštite.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje tvrdi da u KCV-u vlada potpuni izostanak sprovođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi “više improvizacija, nego organizacija”.

Nova.rs je navela da je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV-u, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

U KCV-u se trenutno leči 54 pacijenta obolelih od kovida-19, od kojih se šestoro nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Ana Lalić: Odričem se obroka u pritvoru

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić napisala je odgovor Kliničkom centru Vojvodine na portalu Nova.rs:

“U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika.

Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najmanji broj zaraženih u regionu, a najviše preminuih.

Ugled vam je narušen zato što ne stojite iza svojih diploma i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: “U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć!”

Urušen je vašim učestvovanjem u farsi kojom nas ubeđuju da su nam bolnice najbolje opremljene u regionu, dok vam u tim istim bolnicama malter pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa.

Izgubili ste ugled već onog momenta kada ste prećutali Vučićevu izjavu “preduzeli smo sve mere na vreme” i dopustili da vam zaraženi ljudi danima šetaju po hodnicima i preklinju da ih neko testira.

I bespovratno ste ga dotukli ćutanjem na činjenicu da će vašim zaposlenima biti smanjene plate zato što su držali svoje zakletve i radili svoj posao, a sada se nalaze u karantinu.

I još jedna stvar: nikog u javnosti nije uznemirio moj tekst, jer ovi “neposlušni i neodgovorni” građani vrlo dobro znaju kakvi su uslovi u srpskom zdravstvu bili i pre korone.

I, koliko god se i vi i predsednik trudili, niko ih ne može ubediti da su se u ovih mesec dana stvari toliko popravile i da vi sad zapravo svi radite na klinici Švarcvald.

Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama.

PS – I u startu se odričem sva tri obroka u pritvoru.

Napiši komentar