fbpx

“Pametni parking” naziv je aplikacije koju su razvili studenti Danilo Vuković, Rastko Zeljković i Dragan Ivanović, a koja smanjuje problem pronalaženja parking mjesta u Banjaluci.

Piše:  Dajana Tiragić, foto: Dušan Vučenović

Podstaknuti problemom sa kojim se svakodnevno suočavaju, ova tri momka žele da pomognu građanima da lakše pronađu parking mjesta i tako bar malo smanje gužve u saobraćaju.

Podrži eTrafiku

“Ideja za razvoj aplikacije nastala je u Kampu mladih programera. ‘Pametni parking’ omogućava da putem mobilne aplikacije ili veb sajta, korisnici u svakom trenutku sa bilo kog mjesta mogu dobiti informaciju o broju slobodnih mjesta na izabranom parkingu, kao i detaljnije informacije o parkingu (lokacija, zona, cijena parkiranja)”, rekao je Dragan za eTrafiku.

Da bi se dobre ideje realizovale, uvijek je potrebno mnogo vremena. Ovi momci nisu žurili te su vješto uklapali svaki dio aplikacije kako im ništa ne bi promaklo i kako bi sve funkcionisalo kako treba.

“Razvoj aplikacije je počeo u proljeće 2018. godine. Softver, sam po sebi, sastoji se iz nekoliko dijelova, pa je bilo neophodno organizovati poslove na pravi način, a kasnije sve te pojedinačne dijelove ukomponovati u jednu funkcionalnu cjelinu. Takođe, mnoge ideje za nadogradnju i poboljšanje projekta dolazile su prilikom samog razvoja, pa je i te nove funkcionalnosti bilo potrebno naknadno staviti u funkciju, ali sve to je proces razvoja jednog softvera“, kazao nam je Dragan.

Kada nešto radite prvi put obično se pred vama nađe mnogo prepreka koje morate riješiti. Takve prepreke dočekale su i ova tri mlada momka, te ne kriju da je bilo stvari o kojima nisu znali mnogo.  Međutim, ističu da im u takvim situacijama podrške, pomoći i savjeta nije nedostajalo.

„Prilikom razvoja bilo je mnogo stvari sa kojima smo se susreli po prvi put. Mentori iz Kampa mladih programera, te profesori i asistenti sa Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci bili su ti koji su u svakom trenutku davali neophodne savjete, koji su nam mnogo pomogli kasnije u razvoju i ovim putem želimo da im se zahvalimo“, rekao je Dragan u ime svog tima.

Ovim momcima cilj nije bio novac ili bilo kakva korist, što je danas rijetkost. Oni su svoju motivaciju pronašli u druženju i proširenju znanja, zato je ova aplikacija i dostigla uspjeh u kratkom roku. Kada neko prizna vaš rad vaša motivacija raste, a njihovo djelo bilo je prepoznato na više konkursa, te sajmovima inovacija.

„Glavni cilj nam je bio da tokom razvoja ovog softvera naučimo nešto novo, što ćemo moći iskoristiti u budućnosti prilikom razvoja drugih aplikacija. Bilo nam je bitno da prođemo čitav jedan proces izrade softvera od ideje do realizacije, što nas je održalo motivisanim. Nakon što smo osvojili mnoga priznanja na sajmovima inovacija (Inost, Tesla fest, Arhimed u Moskvi) shvatili smo da naša aplikacija zaista zavređuje pažnju, te da bi zaista mogla jednog dana da ima praktičnu primjenu. Nakon učešća u emisiji ‘Mojih 5 minuta’ i osvojene druge nagrade, cilj nam je bio da implementiramo ‘Pametni parking’. To smo uradili zajedno sa kompanijom ‘Prointer ITSS’, koja je obezbijedila opremu za realizaciju pilot projekta“, kaže nam Dragan.

Koliko god jedan projekat bio uspješan, uvijek postoji mjesto za napredak, a to je i plan ovih momaka. Ističu da planiraju proširenje i nadogradnju aplikacije.

„S obzirom da se radi o softverskom projektu, uvijek je moguća nadogradnja i dodavanje novih opcija za korisnike”, ističu ovi mladi inovatori.

Odlazak mladih ljudi iz naše zemlje nikome nije nepoznanica, tako ni Draganu koji ističe da svoju budućnost vidi u Republici Srpskoj ukoliko njegov rad i trud bude priznat. Ističe da njegove kolege i on imaju želju da pored „Pametnog parkinga“ naprave još sličnih inovacija za svoj grad i zemlju.

„Što se mene tiče, nakon završetka fakulteta želja mi je da ostanem u svojoj zemlji, naravno ukoliko dovoljno bude cijenjeno znanje i zalaganje koje mogu da ponudim. Naravno, želja nam je da nastavimo sa razvojem sličnih aplikacija, ali prije svega sa širenjem ‘Pametnog parkinga’ na ostale parkinge kako u našem gradu, tako i u drugim lokalnim zajednicama”, kaže Dragan za kraj razgovora.

Napiši komentar