fbpx

Aktivistkinje i borkinje za ženska prava, podržane od strane velikog broja građana i građanki marširali su ulicama Banjaluke na devetom Osmomartovskom maršu te tako prenijele jasnu poruku da šutnja o nasilju ne štiti nikoga.

Piše: Nataša Tomić, foto: Slaven Dobrić

Tokom šetnje od Narodnog pozorišta pa do Trga krajine, prolaznici su mogli vidjeti i čuti veliki broj poruka učesnika marša koje su se odnosile na položaj i prava žena. Tako su zahtijevali jednake plate žena i njihovih muških kolega, bolje uslove za rad, plaćeno porodiljsko odsustvo, slobodne vikende, bolju vidljivost žena i njihovih postignuća u društvu. Takođe, na maršu je jasno poručeno da šutnja o nasilju nad ženama nikoga ne štiti, da je vrijeme da se ovom problemu stane na kraj.

Podrži eTrafiku
foto: Slaven Dobrić

Milica Pralica, iz Udruženja “Oštra nula” koja je i jedna od glavnih organizatorica ovogodišnjeg marša, je rekla da o nasilju nad ženama ne treba ćutati jer muk i ignorisanje čine situaciju još gorom.

“Željeli smo da ohrabrimo sve žene koje trpe neki od vidova rodno zasnovanog nasilja da progovore o tom nasilju. Prošle godine u BiH je 12 žena ubijeno od strane svojih partnera ili bivših partnera. Njih njihova šutnja nije zaštitila, njih je šutnja odvela u grob i upravo iz tog razloga želimo da ohrabrimo žene da progovore o tom nasilju. S druge strane, poruka koju smo slali prošle godine može da bude aktuelna i ove a ona je da žene, čak i kada žele da prijave to nasilje, dožive institucionalno nasilje što je još veći problem. Žene se, kada se ohrabre da progovore o nasilju koje doživljavaju, susretnu sa institucijama koje ih ne štite. Žene, kada i dožive neki oblik nasilja, se smatraju krivim i odgovornim. Poruka je bila i ta da žene nisu krive za nasilje već da je kriv isključivo i samo nasilnik. I ukoliko žene ćute i trpe, one nasilniku daju još veću snagu i pokazuju mu da je on jači i superiorniji”, govori Pralica o glavnim porukama.

foto: Slaven Dobrić

Ističe da je ove godine u maršu bilo oko 120 učesnika, te da ju posebno raduje veliki broj djece i muškaraca.

“Ono što nas raduje jeste da je bilo jako puno roditelja i baka sa djevojčicama i unucima koji su marširali sa nama i upravo je to jasan pokazatelj da se borimo i za te djevojčice koje su juče marširale sa nama jer želimo da one žive u jednom boljem i sigurnijem društvu nego što mi sada živimo. Takođe bilo je i puno muškaraca koji su marširali sa nama što je jako lijepo jer Osmomartovski marš nije samo isključivo vezan za žene već feminizam podrazumijeva muškarca i ženu u borbi za ravnopravnost”, istakla je Pralica.

foto: Slaven Dobrić
foto: Slaven Dobrić

Napiši komentar