fbpx

Nakon više hiljada realizovanih humanitarnih i društvenih aktivnosti u protekle dvije decenije, EXIT se uhvatio u koštac sa vjerovatno najvećim društvenim izazovom do sada. EXIT fondacija i ekološke organizacije okupljene pod imenom „Zelena R:evolucija“ zatražili su od nadležnih organa da se hitno otpočne masovna sadnja drveća i da se pošumljenost Srbije podigne sa sadašnjih 28% na najmanje 40% njene ukupne površine.

Izvor: Saopštenje

Radna grupa Vlade Srbije za čist vazduh podržala je ovu inicijativu i zadužila Ministarstvo za zaštitu životne sredine da, u saradnji sa organizacijama okupljenih u Zelenoj R:evoluciji, preduzme neophodne korake i pripremi odgovarajuće dokumente i aktivnosti za dalju realizaciju te inicijative.

Podrži eTrafiku

Ovo je tek prvi korak u Exitovim planovima, dok je dugoročni cilj festivala da ovu inicijativu podigne na regionalni, a zatim i na globalni nivo.

„Sve države i narodi regiona su suočeni sa ozbiljnim ekološkim izazovima, i neophodna je hitna akcija. Želimo da zajedno sa ekološkim organizacijama u regionu animiramo i tamošnje institucije da se pridruže ovoj inicijativi i da tako ujedinjeni oko zajedničke dobrobiti uradimo veliku stvar za budućnost svih nas na ovim prostorima“, izjavio je Ivan Petrović, Predsednik UO EXIT Fondacije.

Pošumljavanje nije jedina aktivnost koju je potrebno preduzeti u borbi protiv klimatskih promjena, ali jeste jedna od ključnih. Istraživanja su pokazala da gubitak šuma uzrokuje povećanje od čak 25% od ukupnog ugljen-dioksida u atmosferi, što je više nego sav saobraćaj na planeti Zemlji. Procjena je da bi porast pošumljavanja planete sa sadašnjih 30% na najmanje 40% površine Zemlje mogao da, zajedno sa ostalim poduhvatima, predstavlja jedan od glavnih faktora za ispunjenje globalnog cilja neto nulte emisije ugljen dioksida do 2050. godine. EXIT fondacija nedavno je dobila podršku predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za akciju pošumljavanja Fruške gore u njenom otvorenom pismu u kom je zaštita životne sredine istaknuta kao najviši prioritet Evropske unije. Fon der Lajen je tom prilikom najavila „Zeleni dogovor“, inicijativu koja ima za cilj da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Ekološka poruka EXIT festivala predstavlja jedan od stubova njegovog društvenog aktivizma od samog osnivanja. Nakon što je dva puta ugostio aktiviste iz Standing Rock pokreta na glavnoj festivalskoj bini, EXIT će i 2020. godine staviti fokus na aktiviste iz vodećih svjetskih ekoloških organizacija. Festival će uputiti poziv mladima iz cijelog svijeta da se pridruže borbi za očuvanje cjelokupnog života na Zemlji, jer kako se navodi u apelu Zelene R:evolucije, postavljeni cilj nalazi se „iznad svih ideoloških, rasnih, nacionalnih, religioznih i političkih podjela. Važniji je od svakog drugog cilja, jer bez njega drugih ciljeva na ovom svijetu više neće biti“.

Više o Zelenoj R:evoluciji možete pronaći ovdje.

Napiši komentar