fbpx

Banski dvor je dobio novu salu za kulturne namjene – Art bioskop u kome će se odvijati filmske projekcije koje će krenuti već idućeg mjeseca, a detaljan raspored će biti poznat 1. februara, kada Banski dvor već tradicionalno objavljuje svoj mjesečni program.

Piše: Nataša Tomić, Foto: Nataša Tomić

“Kad kažemo Art bioskop mislimo na jednu novu bioskopsku salu na drugom spratu Banskog dvora sa kapacitetom do 50 sjedećih mjesta a koja će biti prevashodno namijenjena za projekcije umjetničkih, dokumentarnih i studentskih fimova, dakle svih onih filmova koje ne možemo vidjeti u tzv. komercijalnom bioskopu.  Inače Art bioskop predstavlja treći prostor za kulturne namjene koji pokrećemo od 2017. godine, od kada je počela primjena novog koncepta rada Banskog dvora, a koji podrazumijeva i pokretanje novih scena za kulturne namjene. Podsjetiću da smo 2017. godine otvorili Art dvorište – novu scenu za organizaciju programa na otvorenom, u 2018. otvorena je Art terasa, takođe nova scena za organizaciju programa tokom ljeta i evo krajem 2019. adaptiran je i prostor Art bioskopa”, rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Podrži eTrafiku
Foto: Nataša Tomić

Prošlogodišnja sezona Banskog dvora je po mnogima bila i najuspiješnija do sada, a Matović ističe da je posebno ponosan na posvećenost svog  tima te interesovanje Grada za kulturna i umjetnička dešavanja.

“Iza nas se zaista nalazi jedna od najuspiješnijih sezona Banskog dvora koji je u 2019. organizovao više od 120 različitih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji, muzičkih, likovnih, dramskih, filmskih i književnih. Uspješno je organizovao tri festivala koja su doživjela svoje drugo festivalsko izdanje a to su Internacionalni muzički festival Jesenja sonata, drugi festival džez muzike Intime jazz fest, drugi festival stand – up komedije,  festivale koji su okupili neka od najznačajnijih imena domaće, regionalne pa i svjetske  umjetničke scene”, dodao je on.

Foto: Nataša Tomić

Sva dešavanja Banskog dvora su podržana i od strane Grada Banjaluka, a gradonačelnik Igor Radojičić najavljuje i renoviranje unutrašnjeg prostora. Plan je da u toku ljeta bude otvoreno nekoliko salona u Banskom dvoru i stalna postavka o Vrbaskoj banovini koja će biti dio muzeja Banjaluke.

“Moram podsjetiti da smo paralelno sa ovim intenzivnim konceptom kulture u Banskom dvoru mi radili uglavnom na polju infrastrukture da podržimo i pratimo ovaj tempo. Banski dvor je bio epicentar infrastrukturnih radova rekonstrukcijom krova, zatim rekonstrukcijom fasade odnosno vanjskim uređenjem, ambijentalnom rasvjetom i sada uređenjem prilaza, odnosno okolnih saobraćajnica, klupa drveća. Banski dvor ima još mnogo toga da unutra obnovi i renovira a pored art bioskopa u planu je ove godine i oprema nekoliko salona  ovdje u samom objektu Banskog dvor gdje  bi se smjestio već dugo najavljivani dio muzeja Banjaluke odnosno stalna izložbena postavka za Vrbasku banovinu”, tvrdi Radojičić.

Foto: Nataša Tomić
Foto: Nataša Tomić

Napiši komentar