fbpx

Međunarodna konferencija “‘Pravni i praktični alati za zaštitu rijeka Zapadnog Balkana i njihovih ljudi” koju organizuju nevladine organizacije Arnika (Češka), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i WWF Adria, a finansiraju Evropska unija, “Transition” program Češke Republike, Global Greengrants Fund i fondacija Heinrich Böll, će se održati u hotelu Grand u Sarajevu od 27. do 29. novembra.

Izvor: Saopštenje

Konferencija je reakcija na kontinuirano pregrađivanje divljih rijeka na Zapadnom Balkanu hidroelektranama. Prema Centru za životnu sredinu, u čitavoj regiji je projektovana izgradnja oko 2700 novih hidroelektrana.

Foto baza

Pravni i praktični alati za zaštitu rijeka, poput evropske mreže zaštićenih područja Natura 2000 ili Arhuske konvencije biće glavne teme konferencije koja će ugostiti ekologe i aktiviste zajedno s vladinim i regionalnim predstavnicima u cilju pronalaženja zajedničkog dogovora o učinkovitoj zaštiti rijeka.

“Našim draguljima prirode prijeti nekontrolisan i netransparentan nalet izgradnje hidroelektrana. Planirano je da preko 300 nepotrebnih hidroelektrana blokira 244 rijeke u Bosni i Hercegovini. Privatne kompanije ulažu novac i ostvaruju profit, dok narod od izgradnje hidroelektrana nema nikakve koristi. U konačnici, stvara se samo velika šteta za životnu sredinu, a finansijski gubici kroz poreze i subvencije na obnovljive izvore energije pretvaraju se u profit privatnih kompanija“, upozorava Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

 

Napiši komentar