fbpx

Izvještaji o računu, poslovanju društva, prilivu novca i donacija iz inostranstva su dostupni godinama svima zainteresovanima a ne samo članovima udruženja i javno su objavljivani na stranici udruženja ali i nekim prijedorskim portalima.

Piše: eTrafika.net/Foto: Bojana Majstorović (Izvor fotografije: SrpskaInfo.com)

Rekao je ovo Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 1992”, navodeći link teksta sa portala MojPrijedor objavljenog u martu 2014. godine, a reagujući na članak našeg portala u kojem je objavljeno da je 150 bivših i sadašnjih članova udruženja na čijem je Duratović čelu podnijelo prijavu SIPA, MUP RS, Republičkom tužilaštvu RS, Poreskoj upravi RS i Tužilaštvu BiH, optužujući ga da je pronevjerio “velike količine novca od stranih donacija”.

Podrži eTrafiku

Duratović se osvrnuo i na informaciju objavljenu u pomenutom tekstu eTrafike da je Poreska uprava RS nedavno izvršila kontrolu u udruženju “Prijedor 1992” i utvrdila određene neregularnosti.

“Poreska uprava RS-a je u ‘češljanju’ udruženja, kako tendeciozno navodi vaš novinar, utvrdila nepravilnosti koje se odnose na činjenicu da na nekoliko isplata nisu obračunati porezi i doprinosi. Te nepravilnosti su posljedica knjigovodstvenih grešaka koje se dešavaju kod skoro svih pravnih lica a ne bilo kakve pronevjere kako vaš novinar pokušava da prikaže od samog naslova pa kroz čitav tekst”, navodi, između ostalog, Duratović.

Podsjećamo, u pomenutom tekstu je objavljena informacija o kontroli PU RS te navedene uočene nepravilnosti, potpuno istovjetne ovim koje je predsjednik udruženja naveo u obraćanju našem portalu. Priča oko pronevjere novca odnosi se na prijavu 150 članova udruženja, od kojih su neki i javno iznijeli optužbe.

Glavna zamjerka potpisanih članova na račun Duratovića je to što, kako navode u prijavi, nikome ne dozvoljava uvid u račun i poslovanje društva, kao ni kontrolu priliva novca i donacija iz inostranstva. Član ovog udruženja Emir Beganović je ispričao da već duže vremena pokušava doći do predsjednika Duratovića i uvida u novac ovog udruženja, ali da u tome ne uspjeva.

“Duratović se ponašao kao da je to nešto privatno. Niko ne zna koliko je novca došlo u udruženje. Posljednjih dana javlja nam se sve više ljudi iz inostranstva koji tvrde da su uplaćivali novac, ali nikada nisu dobijali potvrde za to, te da ne znaju ni kako su te pare potrošene”, pojašnjava Beganović .

Sličnog mišljenja je i Elvedin Hamzić, koji tvrdi da rukovodstvo Udruženja čak 12 godina nije sazvalo niti jednu sjednicu, zbog čega članovi, među kojima je i on, nemaju priliku informisati se o njegovom radu.

“Udruženje dobija novac i od Grada i od Republike Srpske, a tu su i donacije. Predsjednik radi samo za sebe, koristi pečat Udruženja i putuje po svijetu. Mi se nemamo kome obratiti”, ogorčen je on.

Demanti Duratovića prenosimo u cjelosti:

Napiši komentar