fbpx

Zoster je u stvari vrsta herpesa, a grupa je nastala kao posljedica pada imuniteta društva i s ciljem ukazivanja na probleme upravo kroz muziku. Svima, pa i onima koji inače nisu upoznati sa radom ove grupe, je dobro poznata njihova pjesma „Ko je jamio jamio“ objavljena na drugom albumu, a koja oslikava stvarnost i jad našeg društva.

Piše: Nataša Tomić; Foto: Zvanična stranica grupe Zoster

Zoster, grupa originalnog naziva a još originalnijeg muzičkog stila je osnovana u Mostaru davne 2000. godine. Do sada su objavili četiri albuma: Ojužilo (2005), Festival budala (2007), Imači kada (2012) i Srce uzavrelo (2014).

Podrži eTrafiku

Nastupali su širom svijeta te na mnogim festivalima u regionu, a nakon prošlogodišnjeg koncerta, Mostarci u Banjaluku ponovo dolaze 8. novembra u i to u KSB. Početak koncerta je 21:00, a ulaznice po cijeni od 10 KM se mogu kupiti u Peckham pubu. Na dan koncerta cijena ulaznice je 14 KM.

Povodom koncerta eTrafika je razgovarala sa frontmenom grupe Mariom Knezovićem. On je za proljeće 2020. godine najavio  novi album  grupe koji će se zvati „Najgori“, a istakao je i da su on i ekipa za Banjaluku duboko vezani jer je njihovo prvo gostovanje bilo upravo u gradu na Vrbasu.

Foto: Zvanična stranica grupe Zoster

Devetnaest godina postojanja na sceni, četiri studijska albuma, mnogo hitova i svirki je iza vas. Ipak, kako se čini, Vaša popularnost je sve veća. Da li ste o popularnosti razmišljali kada ste osnivali grupu ili je cilj bio skretanje pažnje na „zoster“ društva?

Kad smo počinjali, samo smo htjeli svirati. Praviti svoju muziku. Za ljude. Imati svoju publiku. To smo i dobili. Svoje ljude, svoju publiku. Brojke su relativne. To je moglo biti 100 ljudi ili milijun. Nama je važno da imamo vremena baviti se onim što želimo. I to smo uspjeli zahvaljujući našoj publici, našim ljudima… A o Zosteru smo pričali usput, kad osjetimo potrebu.

Kada smo već kod Zostera, smatrate li da se muzikom može mijenjati situaciju u društvu? Da li je tokom ovih 19 godina Zoster mijenjao Vas ili ste Vi mijenjali Zoster?

Mi smo Zoster. Živimo s njim. Mislim da se dobro nosimo i da smo imali sreću što smo našli svoju muziku. Muzikom ne možemo korijenski promijeniti svijet, ali smo pomogli sebi, našli put da se izrazimo i da iskomuniciramo to sa svijetom u koliko-tolikoj mjeri.

Koliko se muzička scena u Bosni i Hercegovini mijenjala tokom tih godina?  Da li je novim licima lakše nego što je vama bilo kada ste počinjali?

Uvijek je teško na početku. I onda i sad. Ali na početku je volja ogromna, vjerojatno zbog neznanja šta te sve čeka na tom putu, pa nama ništa nije bilo teško. Nama se čini da je scena manje više ista… ali vjerojatno nam se to samo čini.

Najavljujete i svoj novi album, koji možemo očekivati u proljeće  2020. godine. Nastavljate li u istom maniru kao i do sada ili bi mogli da očekujemo drugačiji zvuk?

Nastavljamo istim tempom, samo malo drugačijim. Bit će drugačije od dosadašnjeg, ali ćemo to i dalje biti mi. Čut ćete pa ćete se sami uvjeriti. Album će se zvati ”Najgori”.

U Banjaluci ste gostovali i prošle godine. Da li je to grad kojem se rado vraćate? Šta publika da očekuje od vas ovaj put?

Naše prvo gostovanje ikad – znači naš prvi odlazak iz Mostara bio je u Banjaluku, mislim 2002. ili 2003. godine. Dakle Zoster i Banjaluka se vole od početka. Radujemo se koncertu, biće zabavno. Sviramo najbolje od Zostera i dat ćemo najbolje od sebe. Biće super.

Napiši komentar