fbpx

Kada je imala samo šest godina, Jovana Raljić je od instrumenata znala samo za klavir. Prilikom prijemnog ispita za muzičku školu njenu majku su pitali da li ima sredstava da joj ga kupi, ali pošto je odogovor bio negativan, spontano interesovanje dolazi za violinu. Danas može reći da je u potpunosti zaljubljena u ovaj instrument.

Piše: Jelena Trifunović

Svoje prve muzičke korake napravila je u dječijem horu ”Vrapčići” u Banjaluci. Sa samo tri godine snimila je prvu strofu njihove poznate pjesme ”Tike-tačke”. Za ”Vrapčiće” kaže da su joj pomogli da se u potpunosti oslobodi na bini i da se osjeti kao ”svoja na svome”.

Foto baza

Trenutno je na master studijama na priznatoj Muzičkoj akademiji u Beču, koja je ove godine proglašena za najbolju na svijetu, te pored toga nastupa kao solista i dobija pozive da vodi simfonijske orkestre kao koncertmajstor. Slobodno vrijeme je posvetila pjevanju sa jazz bendom.

”Odlazak u Austriju je došao spontano. Banjaluka mi je veoma drag grad, ali sam osjetila svojevrsno gušenje i manjak motivacije u svom izboru rada, tako da sam za manje od mjesec dana potpuno nenajavljeno spremila prijemni za Austriju i prošla. Najbolja odluka ikada!”, kazala je odlučno Jovana.

Nastupala je u jednom od najstarijih teatara Evrope, u kojem je svirao i Mocart. Kaže da taj osjećaj može opisati kao kombinaciju strahopoštovanja, čiste sreće i zahvalnosti.

”Činjenica da je jedan i jedini Mocart stajao na toj bini i nastupio kao solista, te da sam ja dobila tu čast nakon što studiram i hodim ulicama u Beču kojima je i on hodio, daje mi veliku inspiraciju i daljnju motivaciju u mojoj karijeri”, kazala je u razgovoru za eTrafiku.

Iza Jovane je veliki broj nastupa – od koncerta u Musikvereinu sa 17 godina, solističkih koncerata u Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Španiji, pa do vođenja orkestra kao koncertmajstor u Francuskoj, Austriji i Njemačkoj. Tu su i pjevački festivali i pobjede na njima, kao što je Đurđevdanski, Prvi Aplauz, Slavjanski Bazar u Bjelorusiji, Golden Star u Rumuniji pa kombinacija oba talenta u ‘Ja imam Talenat’ emisji. Iz ovog šou programa nosi divno iskustvo i kaže da će ga pamtiti cijeli život.

U budućnosti se vidi kao solistkinju i vođu priznatoga orkestra, poput Bečke filharmonije.

Napiši komentar