fbpx

“Uz trenere ne samo da sam naučila da plivam, već sam uprkos svom invaliditetu dobila samopouzdanje. Nadam se da ću jednog dana biti doktorica”, kazala nam je jedna od članica plivačkog kluba “Spid” iz Sarajeva.

Piše: Jelena Trifunović

Iako su potrebe veće, ovo je prvi i jedini plivački klub u Bosni i Hercegovini, gdje pored osoba tipičnog razvoja treniraju i osobe sa invaliditetom. Tvorac same ideje je Amel Kapo, magistar tjelesnog odgoja i sporta. U početku je bio jedini trener, a sada ih ima šest. Finansiraju se kako znaju i umiju. Članovi tipičnog razvoja plaćaju treninge,  dok je za osobe sa invaliditetom treniranje besplatno.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

“U rad uključujemo i roditelje, kako bi na moru ili nekog drugom bazenu znali šta da rade sa svojim djetetom, da nisu ovisni o nama”, ističu treneri ovog kluba.

Olimpijski bazen Otoka mjesto je gdje djeca dolaze iz drugih gradova kako bi trenirala.

Osim što ih uče plivati, treneri sa članovima odlaze i u pozorište, bioskop, na jahanje ili skijanje, trudeći se da ih uključe u sve društvene aktivnosti za koje možda nemaju mogućnosti.

A oni im uzvraćaju sve boljim rezultatima. Nakon što su u prvoj godini postojanja nastupili na dva, druge na sedam, a treće na deset takmičenja, tokom ove godine bili su na ukupno 12 takmičenja. Do kraja godine taj broj će biti mnogo veći. U planu za sljedeću godinu imaju  Evropsko prvenstvo i Paraolimijske igre. Od značajnijih nastupa izdvajaju se Mediteranske igre, gdje je njihov najbolji plivač Nermin Memić osvojio 12 mjesto.  Na Evropskom prvenstvu u Dablinu Memić je osvojio deveto mjesto u klasi.

Najbolji od najboljih, Nermin Memić, ruku je izgubio tokom saobraćajne nesreće. Da bi poboljšao svoje zdravlje, priključio se plivačkom klubu “Spid”. Treneru nije trebalo dugo da primijeti njegove plivačke kvalitete i njegovu karijeru usmjeri u pravom smjeru.

“Spid” trenutno čini 87 članova sa invaliditetom i 73 člana tipičnog razvoja. Na treninge dolaze iz Sarajeva, Zenice, Kladnja, Živinica, Kaknja, Gornjeg Vakufa i Istočnog Sarajeva.  Oni ovdje ne dobijaju samo rekreaciju i poboljšanje svojih fizičkih sposobnosti, već i uključivanje u društvo, ali i jačanje samopouzdanja. Treninzi ne pogoduju samo članovima, već i njihovim roditeljima, koji ističu da ih “Spid” spašava.

Roditelji direktno i indirektno učestvuju u treningu. Neki su u vodi sa svojom djecom, a drugi ih bodre sa ivice bazena.
Sa njima radi šest trenera…
…koji su konstantno uz plivače.
Pored grupnih, rade se i pojedinačni treninzi…
… kako bi svi plivači prošli potrebnu obuku.
Osim profesionalne, ovdje su treneri i moralna podrška…
… kao i prijatelji za igru
Rezultati pružene pažnje su odmah vidljivi
Ismail Zulfić, dječak rođen bez obe ruke je dokaz da ništa nije nemoguće. Ponosno nam je pokazao svoje medalje, kojih ima ukupno 18. Na treninge putuje iz Zenice.
Ajdin Karišik je u usponu plivačke karijere. Trener Amel Kapo kaže da ga čeka svijetla budućnost u sportu.
“Spid” je mjesto gdje su svi ponosni. Na sebe i jedni na druge.  U vodi invaliditet ne dolazi do izražaja, tu su svi jednaki i ističu se isključivo po svojim mogućnostima.

Napiši komentar