fbpx

Mladi umjetnik Branimir Maksimović, koji već sada iza sebe ima veliki broj samostalnih i zajedničkih izložbi, autor je izložbe pod nazivom “Melanholija”, koja je sinoć otvorena u Banskom dvoru. Ciklusom radova na ovu temu, slikar problematizuje melanholične pojave savremenog društva, kao što su potištenost, bezvoljnost, otuđenost i samoća.

Piše: Goran Cvjetković

Maksimović je predstavio portrete na kojima su većinom žene, univerzalno lijepih lica koja kriju nešto što na prvi pogled nije vidljivo. Prema riječima autora, baš se tu krije kontrast između pojavnosti i duševnog stanja, onoga što izgleda i onoga što zaista jeste.

Podrži eTrafiku

“Lice kao odraz čovjekovog duhovnog svijeta, naizgled i formalno prikazujem bez mane. Misli i osjećanja, kao neopipljivi aspekt čovjeka su nevidljivi, ali snažno utiču na facijalnu fizionomiju i pojavu ljudskog bića. Osjećaju koji se prikrivaju iza mirne i skladne površine su potištenost, bezvoljnost, patnja i strah”, rekao je Maksimović.

On je do sada imao osam samostalnih i 12 zajedničkih izložbi, a “Melanholiju” je radio pod mentorskom palicom profesorice slikarstva na Akademiju umjetnosti Borjane Mrđe.

“Branimir već dvije godine radi pod mojim budnim okom na ovoj izložbi u sklopu svoje master desertacije. On zapravo prikazuje jednu osobu, koja je dio ili osnovna gradivna supstanca današnjeg društva, koje jeste melanholično i koje proizvodi tu melanholiju. Međutim, on ne upućuje tu samo na melanholiju kao neki otrov koji izjeda društvo, nego i na sve ostale supstance, koje razgrađuju društvo u cjelini”, izjavila je ona.

Izložbu čini 16 slika, koje posjetioci mogu pogledati do 15. juna u Malom izložbenom salonu Banskog dvora.

 

Napiši komentar