fbpx

Košakaški klub invalida “Vrbas“ višestruki je šamion regionalne lige NLB, Premier lige BiH, osvajač Kupa BiH, kao i Kupa RS, te mnogih turnira širom Evrope. Svoj najveći uspjeh zabilježili su u Španiji na fajnal-foru Evrolige.

Piše: Biljana Nedić

Plasirati se na bilo kakvo takmičenje ovako visokog nivoa kao što je Evroliga nije lako.

Foto baza

“Vrbas samom činjenicom da je prvak lige BiH i Kupa BiH automatizmom stiče pravo učešća na Evro kupovima i Evroligi. Vatreno krštenje je bio Challenge Cup u Banjaluci, potom Evroliga 2 u Beču, a onda Evroliga 3 u Banjaluci i potom finale u Badahosu u aprilu ove godine. Fizička i psihička sprema, iskustvo, tvrdoglavost i igra srcem su doveli Vrbas na ovakvu poziciju i rang listu u Evropi, regiji i državnim prvenstvima”, priča za naš portal Igor Ignjatović, kapiten ovog kluba.

Foto: KKI Vrbas

Ademir Demirović iz Bihaća godinama putuje na treninge u Banjaluku i igra za “Vrbas”. Kaže da nije bilo toliko teško izboriti nastup u preliminarnoj fazi Evrolige, gdje su došli kao prvaci države, a utakmice koje su uslijedile bile su pravi izazov.

“Mi smo klub koji je odavno prevazišao kvalitet košarke u kolicima koja se igra trenutno u BiH. Teža stepenica je bila preliminarna faza Evrolige gdje nismo znali snagu i kvalitet ekipa koje nam dolaze u Banjaluku. Znali smo da su to ekipe iz jakih evropskih liga, Francuska, Turska, Austrija i Poljska. I tu smo pokazali svoju snagu jer smo dominirali cijeli vikend i ostvarili četiri pobjede”, prisjeća se on.

Foto: Biljana Nedić

Trener KKI “Vrbas“ Goran Matić slaže se kako je ekipa odigrala dobre utakmice u preliminarnom dijelu i na jedan inpresivan način osigurala sebi finale fajnal-fora. Matić je bio trener u ovom klubu još dok je on tek stasao.

“Prosjek datih i primljenih koševa je bio interesantan. Mi smo davali po 80, a primali 50 koševa, što je impresivan rezultat protiv tako jakih ekipa protiv kojih smo igrali u Banjaluci u preliminarnom dijelu. Kada sam se prije nekih osam godina prvi put sreo sa košarkom u kolicima nisam ni sanjao gdje bismo mogli biti. Na treninzima je tada bilo dvoje ili troje ljudi i nekako smo zajedno učili, oni mene i ja njih. Zajedno smo napredovali i sticali neka nova iskustva. Tako smo po prvi put igrali regionalnu NLB ligu i stigli do finala. Danas, mi smo jaka šampionska ekipa koju respektuju širom Evrope. Veliku ulogu igra predsjednik kluba koji je i na samim počecima imao viziju da od jedne male ekipe napravi evropski respektabilnu ekipu. Mislim da je on veliki vizionar i takmičar za koga nema prepreka. Uz njega i svi mi ostali stičemo samopouzdanje“, priča on.

Foto: Biljana Nedić

Ekskurzijski način putovanja u Španiju je svima bio zanimljiv. Kažu da su uživali putovajući mediteranom. Zajedno su jeli, pili, spavali, pjevali.

„To je bilo nezaboravno. Putujete sa ljudima koji su ‘svi za jednog, jedan za sve’ i onda ni 6.000 kilometara nije problem. Kartali smo se, pričali viceve, zezali jedni druge i put je brzo prošao iako je trajao šest dana sa povratkom“, govori nam Ante Štimac, kojem ni Hrvatska u kojoj živi nije daleko da dolazi na treninge u Banjaluku.

On još dodaje da kao igrač koji je bio u svjetskoj petorci i igrao za mnoge evropske klubove, KKI „Vrbas“ vidi kao ekipu koja im može parirati.

Foto: Biljana Nedić

Osim finansijskih problema koji prate većinu klubova u našoj zemlji pa tako i ovaj, ostalih nije bilo što se tiče samog odlaska na put. Ipak, organizacija na samom takmičenju je bila loša.

„Što se tiče organizacije kao iskusan organizator i poznavalac IWBF pravila, našao sam niz propusta. Od suhe hrane, slabe kalorijske vrijednosti, do neinformisanosti volontera i neprilagođene temperature u dvoranama. Međutim, moju ljutnju su anulirali konstatacijom da su veoma ljubazni kad je čovjek u problemu. Nakon iscrpljenosti pred kraj prve utakmice mi se povisio pritisak i puls, pa su me ljubazni Španci odvezli u njihovu gradsku bolnicu i maksimalno mi pomogli. Tu noć koju sam tamo proveo nikad neću zaboraviti”, prisjeća se sa nelagodom Igor Ignjatović kapiten kluba.

Foto: Biljana Nedić

KKI Vrbas je 32. u Evropi na listi koja broji 3.000 klubova. Iako je postigao veliki uspjeh zauzevši peto mjesto na ovom prestižnom takmičenju, kažu da ostaje žal za medaljom.

„Definitivno smo mogli više, utakmicu koja nas je vodila u polufinale smo igrali u egalu do posljednjih nekoliko minuta. Uz malo više sreće i malo pametnijom igrom moglo je”, govori Demirović, koji je inače jedan od najboljih strijelaca u klubu.

Veliku podršku su svakako dali mediji, koji sve više počinju biti saveznici sportskim klubovima.

„Četiri posljednje godine redovno pratim aktivnosti ovog kluba i često putujem sa ekipom na razna takmičenja, i zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam dio ove ekipe. S obzirom da sam imao priliku da izvještavam sa fajnal-fora Evrolige koje je održano u španskom gradu Badahosu, mogu slobodno da kažem da su mediji u Republici Srpskoj svakodnevno objavljivali rezultate sa takmičenja. Osim toga su i pratili Košarkaški klub invalida ‘Vrbas’ i tokom puta za Španiju, a izuzetno je bila posjećenja i konferencija za medije koja je održana po povratku u Banjaluku. Na ovaj način su mediji u Republici Srpskoj zaslužili svaku pohvalu, jer su pokazali interesovanje za nastup KKI ‘Vrbas’ i iskreno se nadam da će i dalje da prate ovaj trofejni sportski kolektiv kao i druge sportove kojima se bave osobe sa invaliditetom“, rekao nam je novinar Slobodan Babić.

Vrbas je završio sezonu za 2017/2018 godinu. Idu na zaslužen i kvalitetan odmor, a onda će kako kažu početi braniti sve što su osvojili u prethodnoj sezoni. Pored toga neće odustati od borbe za bolje uslove za sve sportove kojima se bave osobe sa invaliditetom.

Napiši komentar