fbpx

Budimpešta, ili kako je mnogi vole nazivati – ‘Pariz Istoka’ nedvojbeno postaje sve popularnija turistička destinacija bez obzira koje doba godine bilo. I ne samo zato što je relativno pristupačna cijenama, već i zbog svoje bogate istorije. 

1) Šetalište uz Dunav

Šetalište uz rijeku Dunav je jedan od najistaknutijih simbola Budimpešte, a smještena je između Lančanog mosta i Elizabetinog mosta. Nije kao nijedno drugo šetalište, poznata je po dirljivom spomeniku židovskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata – željeznim cipelicama.  Šetalište pruža najbolji panoramski pogled na Budu i na najvažnije mostove grada. Šetalište je takođe vrlo poznato i po svojim skulpturama, kao što su Šekspirove rezbarije, kip Male princeze i kipovi poznatih Mađara, kao pjesnika Attile Józsefa.

Podrži eTrafiku
2) Országház (Parlament)

Jedna od najraskošnijih i najveličanstvenijih zgrada u Budimpešti je definitivno zgrada parlamenta, ili kako je Mađari zovu, Országház. Dizajnirao ju je Imre Steindl i dovršio u 1904. Zgrada ima oko 700 soba, ali turisti imaju pristup samo sjevernom krilu zgrade. Vanjski dio zgrade je mješavina nekoliko arhitektonskih stilova – neogotika, neoromanika i neobarok – i to je ono što je čini tako posebnom. Turistima se nude ture na 8 različitih jezika u manje od sat vremena.

View of Budapest parliament at sunset, Hungary
3) Kuća terora

Iako zvuči strašno, zapravo je riječ o muzeju posvećenom žrtvama fašističkog i komunističkog režima prošlog vijeka. Doduše, na neki način je zastrašujuća činjenica da su neke od žrtava ubijene upravo u toj zgradi. Danas je muzej vrlo popularan među turistima koji žele više znati od pozadini Drugog svjetskog rata i svaki dan više od 1000 ljudi posjeti ovaj neobičan muzej. Neki dijelovi muzeja su posebno posvećeni prognanim Židovima – brojke kažu da ih bilo više od 700 000.

4) Glavna gradska tržnica ‘Nagyvásárcsarnok’

Gradska tržnica je prava poslastica za sve one koji uvijek žele probati tradicionalne specijalitete zemlje koje posjećuju. Nagyvásárcsarnok je najveća i najstarija otvorena tržnica u Budimpešti. Tržnica se prostire na tri sprata. U prizemlju ćete naći uglavnom mesare koji prodaju raznorazne kobasice, ali one najpopularnije su hurka i kolbász. Ako tražite neki suvernir ili poklon za prijatelje i porodicu, mogli biste si uzeti bocu poznatog desertnog vina Tokaji, a za sebe Túró Rudi čokoladicu.

5) Trg heroja i Gradski park (Városliget)

U samom srcu Pesta je smješten jedan od simbola Budimpešte, Trg heroja koji se nalazi na kraju Avenije Andrássy, neposredno prije Gradskog parka. Takođe je poznat po tome da je najvažnije mjesto okupljanja, ne samo turista, već i domaćih. Trg okružuju Muzej lijepih umjetnost sa lijeve strane i i Dvorana umjetnosti (Kunsthalle) sa desne. Ono što je nekad bilo omiljeno mjesto za lov tadašnjih plemića, danas je najveći park u gradu, idealan za piknik kad je sunčano – ne samo za porodice sa djecom, već za sve uzraste. Čak se možete popeti i na kulu sa koje se pruža pogled na cijeli park i brdo Gellért.

6) Muzej Miniversum

Iako na prvu zvuči kao nekakvo mjesto namijenjeno djeci, zapravo je sasvim obrnuto. Smješten na početku Avenije Andrássy, Miniversum muzej je muzej sa minijaturama znamenitosti i spomenika Budimpešte i Mađarske uopšteno. Većina minijatura imaju i interaktivne zaslone koji vam omogućuju da ponešto i naučite o svakoj od tih znamenitosti. Minijature su toliko detaljne i precizne da čak možete vidjeti sitne ljude u različitim scenama (poput vožnje automobila ili prodaje voća na tržnici). Mlađi posjetitelji takođe imaju i besplatno igralište na raspolaganju dok oni stariji mogu odmoriti u kafiću.

7) Margitin otok

Margitin otok je još jedan zeleni park sa nijednom bitnijom zgradom osim nekoliko hotela. Tamo se može naći za svakog ponešto – bazen, Palatinus vodeni park, staza za trčanje, zoološki vrt, muzička fontana i još mnogo toga. Japanski vrt je zaista nešto posebno očaravajuće, skoro kao iz bajke, pa se pobrinite da ga ne propustite posjetiti.

Napiši komentar