fbpx

Za Oslo kažu da je vikinški grad na fjordovima, jedno od najboljih i najsigurnijih mjesta za život, a iznad svega, on je glavni grad fascinantne Norveške. Oslo je miran, skup i hladan grad čija istorija, visoki standard i izgled obaraju s nogu.

Oslo je treći grad po veličini u Skandinaviji i najveći u Norveškoj. On je kulturna, trgovačka, naučna i pomorska prijestonica Norveške. U njemu živi oko 600.000 stanovnika u užem dijelu grada, i negdje oko 1,4 miliona u široj zoni. Grad se prostire na preko 450 kvadratnih kilometara. Nalazi se na jugozapadnoj obali Skandinavskog poluostrva i veoma je brdovit – nadmorska visina grada se kreće između 0 i 300 metara. Oslo se nalazi u zalivu koji nema otvoren pogled nego je načičkan malim ostrvima.

Ostrva su omiljena među stanovnicima, naročito kada sunce grane. Mnogobrojni trajekti povezuju stanovnike Osla sa divnom ostrvskom prirodom. Oslo je bitan lučki grad kako za Norvešku, tako i za Evropu. U gradskim granicama protiču dvije rijeke i nalazi se 343 jezera od kojih je najveće Maridalsvanet. Inače, Norveška je premašila Finsku po broju prekrasnih jezera. Oslo je okružen planinama i šumama. Zime su duge, ledene i mračne, ali upravo tada u gradu vlada atmosfera iz bajke. More i fjordovi su vijekovima imali veliku ulogu za život Norvežana, pa se tako i industrija razvila u tom smjeru – nafta, prirodni plin, drvna industrija, energetika, ribarstvo.

Foto baza

Putovanje u norveški grad Oslo

sta videti i posetiti u oslu

Najbolje vrijeme za turističku posjetu Oslu je od maja do avgusta jer se tada temperatura kreće između 16 i 22°C, a dnevna svijetlost traje skoro pa 24 sata.

1. Posjetite Frogner park

sta videti u norveskoj

Norvežani vole izlažavanje na travnjacima i piknike, tako da im je omiljeno mjesto za odmor veliki Frogner park. Najveća kolekcija zasađenih ruža u Norveškoj se nalazi ovdje. U kompleksu parka se nalazi gradski muzej, stadion, kompleks bazena na otvorenom, plemićka kuća po kojoj se park i zove, restoran, kafić, igralište za djecu i nezaobilazne instalacije i statue umjetnika Vigelanda.

2. Uživajte u Vigeland parku

Od strane turista, najposjećeniji je Vigeland park koji se nalazi u samom srcu Frogner parka. Ovo je definitivno mjesto koje treba najprije posjetiti u Oslu. Radi se o mjestu ispunjenom neobičnim i uznemirujućim skulpturama jednog čovjeka – Gustava Vigelanda. U parku se nalazi oko 200 njegovih skulptura rađenih u bronzi, granitu i kovanom gvožđu. Vigeland je takođe glavni arhitekta i dizajner parka. Na izgradnji parka se radilo u periodu između 1939. i 1949. godine. Jedan turista je lijepo primjetio da su skulpture na ivici da progovore, zaplaču ili zaurlaju od bola i bijesa. Statue prikazuju scene iz svakodnevnog života ljudi, od rođenja do smrti. U Vigeland parku možete napraviti piknik.

3. Znameniti srednjovekovni Akershus zamak u Oslu

oslo znamenotosti

Ukoliko želite da svoju turističku potragu započnete sa istorijskom spoznajom Osla, onda bi trebalo da zamak i tvrđava Akershus bude na prvom mjestu. On je u srednjem vijeku izgrađen kako bi zaštitio Oslo, kasnije je pretvoren u renesansni zamak i kraljevsku rezidenciju, ali je jedno vrijeme bio i zatvorska ustanova. Danas se tvrđava koristi za koncerte i razne druge svečanosti. Smjena straže se održava svakoga dana u pola dva. U prizemlju se nalazi Norveški muzej otpora sa eksponatima iz perioda nacističke okupacije Njemačke.

4. Gradska katedrala

Glavni vjerski objekat u gradu je Oslo Domkirke. Katedrala je sagrađena i osveštana davne 1694. godine. Nekoliko puta je restaurirana. Njen današnji barokni izgled enterijera datira iz 1950. godine. Oltar, propovjedaonica i krstionica su bile izložene u Muzeju primjenjenih umjetnosti, danas su vraćene objektu.

5. Atraktivni muzeji na poluostrvu Bigdo

sta posetiti u norveskoj oslo

Na poluostrvu Bigdo se nalazi pet muzeja. Muzej vikinških brodova je značajan zbog dobro očuvanih drvenih brodova iz 9. vijeka – Oseberg, Gokstad i Tuna brod. Gokstad je najveći i najbolje očuvan, dok je Oseberg najstariji brod. U muzeju se takođe mogu vidjeti čamci, sanke, oruđe, alat, tekstil i pribor za domaćinstvo iz vremena vikinga. Norveški pomorski muzej je osnovan 1914. godine. On tursitima prikazuje koliko je more imalo značajnu ulogu za razvoj Norveške, preko Vikinga i ribolova do tankera sa naftom. Ispred muzeja se nalazi spomen posvećen poginulim mornarima u Drugom svjetskom ratu. Tu se nalazi i replika prvog broda koji je plovio kroz sjeverozapadni prolaz – brod Gjoa.

Kon-Tiki muzej je dobio naziv po ekspediciji preko Tihog Okeana iz Perua do Polinezije 1947. godine, na čijem čelu je bio istraživač i pisac Tor Hejerdal. U muzeju se čuva njegov drveni slap. U muzeju se nalaze predmeti sa putovanja, većina njih je pravo arheološko blago sa prostora Perua, Polinezije i Galapagosa. U muzeju je izložen i brod Ra sa kojim je jedna posada plovila 1970. godine od Sjeverne Afrike do Barbadosa.

Fram muzej je posvećen istoimenom brodu koji je bio glavni akter polarne ekspedicije iz 1893. godine. Fram je drveni i jak brod koji je odolio glavnom neprijatelju – ledu. Posjetiocima je omogućeno da se ukrcaju na brod i iskuse kako je nekada davno jedna pomorska ekipa uspjela da preživi na ledenom sjeveru. U polarnom simulatoru možete osjetiti hladnoću, a postoji i zaleđena verzija broda. Izložba je prevedena na deset jezika i u potpunosti je interaktivna.

Norveški muzej kulturološke istorije pokazuje kako su se Norvežani razvijali nekoliko vijekova unazad. U pitanju je otvoreni muzej sačinjen od preko 60 građevina koje reprezentuju različitosti između regija unutar Norveške, kao i razlike između života u gradu i na selu, klasne razlike itd.

Crkva The Gol Stave datira iz 1200. godine i jedna je od pet srednjovjekovnih građevina unutar muzejskog kompleksa. Izložbe su folklornog karaktera.

6. Muzeji posvećen umjetnicima

Henrik Ibzen je veliki norveški dramski pisac od čije kuće je napravljen muzej. Ibzen je ovdje živio sa svojom ženom od 1895. godine do 1906. godine kada je umro. Njegova kuća je pretvorena u muzej 2006. godine. Kuća je restaurirana perfektno, tako da posjetioci mogu u originalu da sagledaju enterijer i sve detalje koji su činili život Henrika Ibzena.

Munkov muzej je umjetnički muzej posvećen životu i djelu slikara norveškog porijekla Edvarda Munka. Izložbe prikazuju različite aspekte Munkovog stvaralaštva. Njegova poznata slika Vrisak je dva puta bila na meti lopova zbog čega je oštećena. Slika se nalazi na listi deset najskupljih slika na svijetu.

7. Skijaški muzej Holmenokolen

kako najbolje stici do norveske osla

Skijaški muzej slavi tradiciju skijanja kod Norvežana staru čitav jedan vijek. Sam muzej je najstariji svoje vrste na svijetu. Muzej predstavlja istoriju skijanja i artefakte polarnih istraživanja. Posebna atrakcija je ski simulator. Ne postoji vodič Norveške koji nema ilustraciju ili fotografiju olimpijske skakaonice Holmenokolen izgrađene 1892. godine i 14 puta od tada restaurirane. Skakaonica pruža nevjerovatan pogled na Oslo. 1952. godine su se u Oslu održale Olimpijske igre i skakaonica je bila jedna od aktera.

8. Norveška nacionalna opera i balet

Operska kuća u Oslu je najveća norveška institucija za izvođačku umjetnost. Nalazi se u starom dijelu luke Bjorvika i osnovno je obilježje Osla. Glavni auditorijum broji 1.364 mesta, a inače zgrada broji tri pozornice na kojima se održavaju opere, baleti, predstave i koncerti savremene muzike. U pitanju je prva operska kuća na svijetu čiji posjetioci mogu hodati po krovu. Zbog svog jedinstvenog arhitektonskog izgleda, zgrada je 2008. godine u Barseloni osvojila prvo mjesto za najbolje arhitektonsko rješenje na svijetu.

9. Nobelova nagrada za mir

nobelov institut u oslu

Nobelova nagrada za mir se dodjeljuje svake, od 1901. godine, 10. decembra u Oslu u dvorani muzeja posvećenom toj nagradi – The Nobel Peace Center. Ukoliko želite da se što bliže upoznate sa samom nagradom i svim njenim dobitnicima, onda je ovaj muzej pravo mjesto. Izložbe su multimedijalne, dokumentarne i interaktivne. I veoma poučne. Muzej se nalazi u samom centru Osla u ulici Aker Bridž koja je centar zabave, kupovine i dobrih restorana. Posljednja Nobelova nagrada za mir je dodjeljena Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu.

Preko puta Parlamenta se nalazi luksuzni Grand Hotel u kojem odsjedaju dobitnici nagrade i otpozdravljaju s balkona Norvežane na ukazanom povjerenju i časti. Osnivač fonda za nagrade je naučnik Alfred Nobel.

10. Ulica koju morate posjetiti u Oslu – Karl Johans gate

Najživlje mjesto u gradu je ulica Karl Johans gate koja počinje kod glavne željezničke stanice. Ona se sastoji i od nekoliko starih ulica, širokih i uređenih. U ovoj ulici je smještena Kraljevska palata, zgrada Parlamenta, Nacionalno pozorište, Nacionalna galerija, zgrada Univerziteta. Tokom zime se u jednom dijelu ulice organizuje klizanje na ledu. Strateški raspoređeni kafići i restorani su tu da upotpune doživljaj gradske vreve.

Norveška je bogata zemlja i Oslo ima jedan od najvećih bruto društvenih proizvoda u Evropi – dvostruko viši od EU prosjeka. Istraživanje Ujedinjenih nacija iz 2013. godine je pokazalo da je Norveška nakon Danske najsretnija zemlja na svijetu. Analiza je izvršena na osnovu trajanja života, zdravlja stanovnika, slobode i socijalne podrške. Život u Oslu teče usporeno, stanovnici voze bicikl, glavni sastojak u kuhinji je riba, žive u niskim raznobojnim zgradama i kućama razbacanim po brdima i cijene drvo kao takvo.

Čini se da je Deda Mraz poklonio svijetu Norvešku, kako bi se u njoj uživalo čak i dok snijeg vije bez prestanka.

Napiši komentar