fbpx

Beč. Grad valcera, umjetnosti, kulture. Ovaj grad nudi mnogo više od toga.

Čuvena Bečka opera se nalazi u samom centru Beča u 1. Bezirku gde je i veliko šetalište sa prodavnicama i kafićima. Ispred opere su sjedišta za publiku a na spoljnoj fasadi veliko platno gdje svako može gledati program besplatno. Dah elitne kulture na ulici – dostupne svakome ko je želi. Najjeftinija karta u bečkoj operi košta 126 evra (za stajanje), a naskuplja i do 400 evra. U blizini opere je čuveni hotel i bar Sacher sa još čuvenijom tortom koja se služi uz specifičan kremasti šlag. Sacher tortu možete kupiti u mnogim poslastičarnicama u gradu, ali samo u hotelu je to ona prava, jedinstvenog ukusa.

Dvorac Šenbrun (Schönbrunn)

Pred kraj 17. vijeka, car Leopold I angažovao je darovitog baroknog arhitektu Bernarda Fišera fon Erlaha da sagradi veličanstvenu lovačku kuću za prestolonasljednika. Na mjestu gde se nalazila stara château de plaisance trebalo je da nikne sjajna građevina. Pola vijeka kasnije, u vrijeme vladavine Marije Terezije, Šenbrun je postao centar dešavanja za carsku porodicu, dvorske dame i gospodu. Od tada je ovaj dvor ugostio mnoge vodeće evropske državnike. Iako je Austrija danas republika, Šenbrun je ostao mjesto političih susreta na najvišem nivou. Fantastična arhitektura i dekorisane sobe učinile su Šenbrun kulturnim blagom i turističkom atrakcijom prvog reda. Dvorac je bio u posjedu dinastije Habzburga od Maksilimilijana II, a kasnije je postao vlasništvo republike Austrije nakon propasti monarhije 1918. godine. Do 1992. godine čitav kompleks je bio pod upravom Šloshauptmanšafta Šenbruna (Schlosshauptmannschaft Schönbrunn) – lokalnog vladinog tijela. Potom je osnovana ustanova Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H sa administracijom, kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Podrži eTrafiku

Prater

U čuvenom bečkom zabavnom parku možete naći 250 različitih atrakcijarolerkostere, kuće straha, ludi Turbo Boost  i druge stvarčice kao i u svakom lunaparku, ali s tom razlikom što je ovo park sa tradicijom. Još 1776. godine je austrijski car Josef II ovu oblast darovao kao centar za zabavu. Tu su bile prve vrteške, kiosci sa hranom.
Danas je simbol Pratera veliki karusel sa koga možete vidjeti čitav Beč. Najjeftinije vožnje su oko 2 evra, a najskuplje 20.

Schweizerhaus

Ukoliko idete u Prater nikako nemojte propustiti da probate specijalitete u Švicerhausu (Schweizerhaus) koji se nalazi pored. Ovdje se po mišljenju mnogih posjetilaca služi najljepša austrijska tradicionalna hrana. Mjesto ima i baštu i zatvoren dio, a uvijek je puno posjetilaca, domaćih i stranih. U okolini Pratera možete vidjeti manje više neprijatan prizor mladih, vrlo oskudno odjevenih djevojaka kako traže “mušterije”. U Austriji je prostitucija legalizovana, pa je ovo uobičajen prizor.

Napiši komentar