fbpx

Nikola Tesla je poznat kao jedan od najbrilijantnijih umova i jedan od najvećih pronalazača u svijetu. Njegovi pronalasci poput Teslinog transformatora, obrtnog magnetnog polja, zatim doprinos u modulaciji radio-signala i radovi u oblasti rendgenskih zraka, čine srž današnje nauke i istraživanja.

Ono što je ipak zanimalo, a i dan danas više zanima svjetsku populaciju, jeste njegov privatni život, koji je u najmanju ruku bio mističan i ispunjen kontroverzama. Vodio je usamljenički život, koji je golicao ljudsku maštu, i davao ljudima povoda da mu pripišu svakakve priče. Svako je želio da prvi objavi nešto novo o mladom genijalcu. Nisu sve te priče bile istinite, pretjerivanje je uvijek prisutno, ali izvjesne čudne navike i fobije su svakako bile prisutne u životu ovog naučnika, pratile ga i ispoljavale se i u njegovom radu.

Opsjednutost brojem tri

Tesla je bio nevjerovatno opsjednut brojem tri, kao i svim brojevima koji su djeljivi sa tri. Morao je po tri puta oprati ruke ili isto toliko puta obići zgradu prije nego što uđe u nju. Mnogi su te njegove ’’rituale’’ povezivali sa opsesivno-kompulsivnim ponašanjem.

Podrži eTrafiku

Zapremina jela

Po priči njegovih prijatelja i onih koji su imali prilike da se zateknu u restorane koje je posjećivao, prije nego što bi zalogaj prinio ustima morao je izračunati njegovu zapreminu, jer u suprotnom ne bi osjećao nikakvo zadovoljstvo u jelu. Računao je čak i zapreminu šoljice kafe, tanjira supe… Kažu da je zbog svega toga uglavnom volio da jede sam.

Svjetlost

U ranoj mladosti počele su da mu se javljaju slike i prizori, propraćene blještavom svjetlošću, koja mu je maglila pogled na stvarne prizore i predmete. Objašnjavao je da to nije halucinacija, već da u tom momentu stvarno može da uoči slike, u toj mjeri jasne i živopisne, da nekada nije mogao da razjasni šta je stvarno, a šta ne. Kasnije je tu ’’moć’’ pokušao da iskoristi i prilikom svog rada i stvaranja.

Nikola Tesla

Biseri

Osjećao je veliku odbojnost prema ženskim minđušama, naročito bisernim, pa je čak izbjegavao bilo kakvu konverzaciju sa damama koje su ih nosile. Na jednoj od večera, prijatelji su ga upoznali sa veoma zanimljivom i lijepom gospođicom, članicom visokog društva, ali je on jedva mogao da uspostavi komunikaciju sa njom, i uporno je izbjegavao da je pogleda, upravo zbog bisera koje je imala na sebi.

Žene

Ono što je najviše zanimalo svjetsku javnost jeste ljubavni život mladog genija. Novinari su se utrkivali da saznaju da li postoji žena koja okupira njegove misli, i da li će neka od njih uspjeti da ga ’’smiri’’. No, uprkos nagađanjima, Tesla je ostao sam, i nije pokazivao neku veliku zainteresovanost da nađe životnu saputnicu i da se oženi. Navodi savremenika idu dotle da postoji priča da je Tesla smatrao da celibat bolje utiče na njegovo stvaralaštvo.

Izoštrena čula i živčani slom

Tesla je oduvijek imao izoštrena čula, pa je tako tvrdio da može čuti grmljavinu na udaljenosti od 880 kilometara. Međutim, ono što mu se dogodilo tokom rada u Budimpešti, bilo je neuporedivo sa bilo čim, a ljekari su, u nedostatku boljeg naziva, to stanje definisali kao slom živaca. Mogao je čuti kucanje ručnog sata, koji se nalazio tri sobe dalje od njegove, dok je lagano sletanje muve na sto, u njegovoj glavi izazivalo pravu tutnjavu. Zvuk lokomotive, udaljene od njega tridesetak kilometara, natjerao bi da se čak i njegov sto i tlo pod nogama zatresu, što je u njegovom tijelu izazivalo veliki bol. ’’Zaglušujuća buka izbliza i izdaleka’’, pisao je, a doktori su je proglasili kao neizlječivu bolest.

Golubovi

Izuzetno je volio golubove, i bio očaran njima. Svakog dana je dolazio u park da ih nahrani, a ranjene i bolesne je odnosio u svoj apartman, pa su se mnogi gosti hotela žalili na buku i smrad. Ipak,  jedna golubica je zauzela posebno mjesto u njegovom srcu, volio je kao nijedno drugo biće, brinuo se o njoj i isticao da dok god je ima, postoji svrha u njegovom životu. Nastavio je da se brine o njoj, a njena smrt ga je duboko pogodila.

Napiši komentar