fbpx

Beogradska tvrđava, građena na bijelom grebenu iznad ušća dvije velike rijeke, više puta rušena i ponovo podizana tokom 16 vijekova, danas je zaštitni znak glavnog grada Srbije.

Ako ste nekada bili u glavnom gradu Srbije, onda znate da je njegov simbol  Beogradska tvrđava koja se uzdiže na bijelom grebenu iznad ušća Save u Dunav i kao da se i dalje nadvija nad gradom i štiti ga. Kako nadgleda rijeke i čuva obale, tu ćete zateći i “Pobjednika” – spomenik “pobjede nad vremenom”. Beogradska tvrđava građena je u dugom rasponu između 2. i 18. vijeka. Mnogo je puta rušena i ponovo građena i postala je simbol grada koji se uvijek iznova podiže i stvara. Znati istoriju Beogradske tvrđave znači znati dobar dio svega onoga što se dešavalo na ovim prostorima i razumijeti način života kojim i savremeni Beograd živi. Sve vojske, narodi i osvajači koji su prolazili ovim prostorima, ostavljali su svoj trag, pa se Beogradska tvrđava može dičiti nekolicinom slojeva koje su podigli: Rimljani, Srbi, Turci, Austrougari.

Prvo utvrđenje na ovom prostoru podigli su Rimljani u 2. vijeku i bilo je stalno sjedište IV Flavijeve legije. Rušili su ga Goti, Huni, Avari i Sloveni. Negdje u tim previranjima, pored njega je nastao antički grad Singidunim, podignut na istom bijelom grebenu, po kome je i dobio slovenski naziv: “BEO-grad”. Današnja Beogradska tvrđava obuhvata Gornji i Donji grad i polje ispred same tvrđave koje su Turci nazvali “Kalemegdan”, spojivši reč “kale”, što znači grad, tvrđava i “megdan” – tursku riječ za polje. Danas, najljepši i najveći park Beograda, nekada je bio polje na kome je sačekivan neprijatelj. Značaj i ljepotu ovog mjesta možete shvatiti tek kada jednom dođete ovdje. U svakom koraku koji načinite Beogradskom tvrđavom ima više istorije nego što u bilo kojoj knjizi može da piše. Veliki broj priča vezuje se za takozvani“Rimski bunar” koji je zapravo izgrađen u prvoj polovini 18. vijeka. Očuvana je većina kapija koje su vodile u grad, kao i Sahat kula koja je do danas održala sva autentična arhitektonska i stilska obilježja.

Jedan od rijetkih sačuvanih spomenika islamske arhitekture u Beogradu je Damad Ali-pašino turbe na Donjem gradu, a tu se nalazi i Veliki barutni magacin i amam – staro tursko kupatilo. Oni koji vole istoriju ratovanja i oružja treba da posjete Vojni muzej u Donjem gradu i Kulu Nebojša – topovsku kulu koju su turski osvajači pretvorili u tamnicu. Pogled na grad dok krstarite Dunavom i Savom ostavlja nezaboravan utisak. Tada ćete na tvrđavi vidjeti i gorostasnu priliku “Pobjednika” kako se uzdiže nad zidinama grada kao simbol Beograda i „pobjede” nad vremenom. Bronzana skulptura nagog muškarca sa golubom i mačem, rad vajara Ivana Meštrovića, podignuta je u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Podrži eTrafiku

Napiši komentar