fbpx

Novi roman ”Sjećanje šume” jednog od vodećih pisaca hrvatske književne scene Damira Karakaša, promovisan je sinoć u banjalučkom Banskom dvoru na oduševljenje brojne publike. 

Piše: Zorana Stojičić

Kratki roman poetskog tipa mozaička je priča o odrastanju i iskušenjima sa kojima se ljudi susreću. Knjiga u kojoj se takmiče strah i volja, dodiruju trauma, humor i poezija.

Foto baza

„Nekako je prirodna pozicija pisaca da bude u nesporazumu sa okolinom, naše zanimanje ne može svako prihvatiti, a ni shvatiti. Pisci se često boje kritika porodice, posebno roditelja zbog tema kojima se bave i slično, pa to mnogo utiče na njihov rad, srećom ja nisam ograničen po tom pitanju, ja pišem o onome što najbolje poznajem”, započeo je on ovim riječima otvaranje promocije.

U “Sjećanju šume” Lika je glavni lik, ona se odražava u ljudima i običajima, a pišući o njoj pisac se na pragu pedesetih vratio u djetinjstvo. Knjigu prožima prošlost jedne porodice, u njenim odnosima i interakciji sa ostalim akterima društva – sa selom i gradom.

„Lika je jedan surov kraj, oduvijek borba za preživljavanje. I tu se previše ne brblja, nema retoričkih vodopada, nema se vremena za to, takva je i moja književnost. Sve je tu precizno, za što se svaki put krvavo pomučim”, kazao je Karakaš.

Studirao je agronomiju, novinarstvo i pravo i nikad nije ni sanjao da će biti pisac, možda da će nešto crtati, jer je još u srednjoj školi crtao i objavljivao crteže u poznatim novinama u Jugoslaviji ili se možda baviti muzikom jer harmoniku svira više od četrdeset godina. Godinama je radio kao novinar crne hronike Večernjeg lista. Karakaš je jedan od najzapaženijih pisaca hrvatske književne scene posljednjih petnaestak godina, knjige su mu prevođene na desetak jezika, zbirka priča “Eskimi” ujedno je i prvi prevod neke knjige hrvatske književnosti na arapski jezik, a jednu njegovu priču iz “Pukovnika Beethovena” objavio je i kultni američki časopis za književnost  iz San Francisca McSweeny’s Quarterly. Karakaš je ujedno i uspješan scenarista i dramatičar. Po knjizi “Kino Lika” redatelj Dalibor Matanić snimio je film, a po romanu “Sjajno mjesto za nesreću” postavio dramu u HNK Rijeka.

„Ova knjiga je dobila rekordan broj kritika, za današnje prilike mogli bismo reći da je ‘Sjećanje šume’ bestseler o čemu svjedoče i njena čak četiri izdanja za sada”, istakao je književnik, dodjući kako knjige treba čitati nekoliko puta!

Karakaš je ovogodišnji dobitnik ”Kočićevog pera” za roman ”Sjećanje šume”, a nagrada će mu svečano biti uručena danas na desetom Međunarodnom sajmu knjiga ”Interliber” u Zagrebu. Dobitnika ove nagrade za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi izabrao je žiri koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

„Oduvijek sam bio veliki poštovalac Kočićevog lika i djela i zaista mi je velika čast što sam ove godine izabran da ponesem tu laskavu titulu, ipak je to veliko priznanje za moj rad i sama kruna na uspjeh ovog romana”, zaključio je Damir.

Napiši komentar