fbpx

Najveći i najpoznatiji muzej na svijetu nalazi se u Parizu, na desnoj obali Sene. Ova palata, koja se prostire na površini od 210.000 m2, pravi je primjer tradicionalne francuske arhitekture. Ukoliko ste u mogućnosti posjetite Luvr, a mi ćemo vam zagolicati maštu i provesti vas kroz hodnike i prostorije najposjećenijeg muzeja na svijetu.

Muzej Luvr otvoren je 1793. godine, a nalazi se u istoimenoj palati koja je izgrađena u 12. vieku (ostaci palate mogu se vidjeti u podrumu muzeja). Kada je počeo sa radom, samo 537 slika bilo je izloženo u njegovim prostorijama, dok je danas taj broj znatno veći. Sada se u muzeju Luvr nalazi oko 380.000 predmeta, a od toga 35.000 jesu predmeti koji datiraju iz perioda praistorije do 19. veka. Kolekcija muzeja znatno je uvećana u Napoleonovo vrijeme i u vrijeme vladavine Luja XVIII i Šarla X, a dosta zbirki su poklon i donacija muzeju.

Ono što ćete prvo vidjeti dok se približavate Luvru je velika staklena i metalna piramida, koja je, verovali ili ne, glavni ulaz muzeja. Piramida Luvr sagrađena je 1989. godine, a sa visinom od oko 21 m, odmah je postala simbol Pariza. Kroz ovu staklenu građevinu ući ćete u jedan od najvažnijih muzeja svijeta. Zatim, kroz 8 kustoskih odjeljenja upoznajte se sa predmetima: egipatske starine, bliskoistočne starine, grčke, etrurske i rimske starine, pogledajte kako izgledaju islamska umjetnost, dekorativna umjetnost, skulpture, slikarstvo, grafika i crteži.

Grafika i crteži

Podrži eTrafiku

U ovom odjeljenju, osnovanom 1986. godine, nalazi se oko 130.000 crteža, pastela, minijatura… Radovi koji se ovde nalaze osjetljivi su na svjetlosti i krhki, pa se prikazuje samo mali dio zbirke.

Grčke, etrurske i rimske starine 

Ovo zadivljujuće odjeljenje čuva predmete iz mediteranskog regiona koja datiraju iz 4. milenijuma prije nove ere do 6. vijeka nove ere. U krilu Denon nalaze se tri sobe u kojima su djela iz prije-klasične Grčke, takođe, u ovom i u Sali krilu u 20-ak soba nalaze se grčki, etrurski i rimski antikviteti. Tu je postavljena čuvena Miloska Venera (2. vijek prije nove ere), sarkofag bračnog para (6. vijek prije nove ere), a u rimskom dijelu se nalaze važne ranohrišćanske umjetnosti: sarkofazi, mozaici, hodočasničke boce od terakote…

Egipatske starine

Ovo odjeljenje je izuzetno bogato, a predmeti koji se tu nalaze datiraju iz praistorije do koptske hrišćanske ere (4. vijek nove ere), koji su raspoređeni u tri sekcije. Najveća sekcija prikazuje faraonski Egipat (zauzima 19 soba), koji se nalazi u prizemlju u krilu Sali, dok se rimski i koptski Egipat nalaze u donjem prizemlju. Ovdje se mogu vidjeti portreti mumija rimskog egipatskog plemstva, freske Hrista i igumana Mena…

Slikarsto

Ovo odjeljenje prikazuje djela evropskih škola, koja su nastajala od srednjeg do 19. vijeka. Slikarstvo zauzima i najveći dio zgrade: na drugom spratu u krilu Rišelje su djela francuske i sjeverne škole nastajala od 14 – 17. vijeka, u krilu Sali su djela koja su nastajala od 17 – 19. vijeka, a na prvom spratu u krilu Denon nalaze se ikone, francuska djela iz 19. vijeka, djela italijanske, španske i engleske škole. Upravo u ovom dijelu nalazi se Da Vinčijeva Mona Liza (1503).

Bliskoistočna starina

Ovo odjeljenje osnovano je 1881. godine, a podjeljeno je na tri sekcije: Mesopotamija, drevni Iran i Levant. Najpoznatiji eksponat odjeljenja je Hamurabijev zakonik, najbolje sačuvani zakonik drevne Mesopotamije, koji je nastao oko 1800. godine prije nove ere. Ovdje su postavljene i kolosalne statue krilatih bikova sa ljudskim glavama, koje su štitile palate velikog asirskog carsta (od 9. do 7. vijeka prije nove ere).

Islamska umjetnost

Ovo je najnovije odjeljenje muzeja Luvr, u kome je smješteno preko 1000 djela islamske umjetnosti i to od 7. vijeka do savremenog doba. Predmeti ovog odjeljenja obuhvataju sve dijelove muslimanskog carstva, ali ne i Sjevernu Afriku. Eksponati su izloženi u 12 soba na donjem prizemlju krila Rišelje, a predstavljeni su u hronološkom redoslijedu.

Skulpture

U ovom odjeljenju prikazane su post-klasične skulpture, koje potiču od ranog srednjeg do 19. vijeka. Najveći dio zauzimaju francuske skulpture, smještene većinom u krilu Rišelje. Najstarije skulpture nalaze se u prizemlju: stubovi iz 5. i 6. vijeka sa bazilike Notr-Dam de la Daurade (Tuluz), kasno romanički uramljeni oltarski kip na kome su predstavljeni Blagovijesti, Bogorodica, Hristovo krštenje.

Dekorativna umjetnost

Cio prvi sprat krila Rišelje pripada odjeljenju ove umjetnosti, gdje su izloženi predmeti koji se vezuju za period od kraja antike do početka 19. vijeka. Ističu se porfirne kolone iz 4. vijeka, dio bazilike Sv. Petra, koju je sagradio Konstantin, karolinške ploče, vizantijske slonovače.

Napiši komentar