fbpx

“U današnje vrijeme zaista nije lako odgajati dijete, a odgajati dijete sa poteškoćama u razvoju u sistemu i društvu u kojem živimo zaista nije nimalo jednostavno. Od samog rođenja počinje borba, prvo sa prognozama ljekara, a onda sa sistemom i predrasudama. Kada rodite dijete sa poteškoćama u razvoju podrška sistema izostaje. Kada se suočite sa informacijom koju niste očekivali, nema psihologa koji bi u tom momentu bio tu za vas. Nema informacija o daljem razvoju vašeg djeteta. Iz bolnice vas otpuste kući sa djetetom bez ikakvih preporuka i od tada ste bukvalno prepušteni sami sebi. U tom momentu suočavate se sa strahom od nepoznatog, ne znate šta vas čeka, šta možete da očekujete. I tada kreće potraga. Za informacijama, roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama, ljudima sa sličnim iskustvima, i polako počinjete da otkrivate jedan sasvim novi svijet.”

Piše: Zorana Stojičić

Započela je ovako svoju priču Željka Perišić Ninković, direktorica Centra za podršku porodicama djece i osobama sa poteškoćama u razvoju ”Dajte nam šansu-Zvjezdice”. Ona je  zahvaljujući zakonskom pravu na rad od četiri sata uspjela da izgradi karijeru u redakciji Službenog glasnika Republike Srpske.

Podrži eTrafiku

“Nakon godinu dana porodiljskog odsustva vratila sam se na posao, i u profesionalnom smislu nisam nikada imala problem zbog činjenice da imam dijete sa Down sindromom. Prošlo je 13 godina od rođenja Milice, danas je situacija malo bolja u odnosu na tadašnje vrijeme, ali ipak još mnogo treba da se uradi da bi situacija bila zadovoljavajuća”, govori nam ona.

Shvatajući da je važno stimulisati dijete da se razvija, a ne pred njega stavljati ograničenja i unaprijed govoriti da nešto ne može, još od ranog perioda se trudila uključiti kćerku u program ranog rasta i razvoja.

“Milica je već od trećeg mjeseca bila uključena u sve dostupne tretmane. Ona se izborila sa mnogim stvarima, sa predrasudama i lošim prognozama. Ona danas ide u školu, pleše, ide na sport, vozi rolere, često nastupa i učestvuje u različitim aktivnostima. Učestvovala je i na modnoj reviji banjalučkog brenda ‘Vanya May’ i time postala prvi model sa Down sindromom u Republici Srpskoj. Kada je pitate šta bi željela da radi u budućnosti odmah bi odgovorila da želi da bude manekenka. Ona je puna energije, koja i meni daje snagu da nastavim i idem dalje, i svaki put kad je pogledam shvatim da je ona moje najveće blago i da je njen napredak moj najveći uspjeh. Ima osmijeh koji osvaja i niko ne može ostati imun na njenu dobrotu i ljubav koju nosi u sebi”, istakla je ona.

Željka sa Milicom radi dodatno kod kuće, kupuje joj knjige i radne materijale iz Hrvatske i Srbije, a sveske u kojima vježba takođe naručuje iz Hrvatske, jer su prilagođene djeci sa poteškoćama, a u BiH ih nema. To iziskuje dodatni napor i izlaže porodicu dodatnim materijalnim troškovima ali za dobrobit djeteta ništa nema cijenu. Pored toga uspješno vodi i  Centar za podršku porodicama djece i osobama sa poteškoćama “Dajte nam šansu Zvjezdice”, čija je osnivačica.

“Zaista sam ponosna na osnivanje našeg Centra koji pruža podršku cijeloj porodici, a ne samo djetetu sa poteškoćama. Danas, kada svi imamo mnogo obaveza, nije lako uskladiti porodične i profesionalne obaveze, ali uz dobru organizaciju i podršku porodice i prijatelja, do cilja se lakše stiže”, ističe ona, dodajući kako polovično radno vrijeme, Miličin dnevni boravak u centru i pomoć porodice njoj samoj dosta olakšavaju posao u firmi u kojoj je zaposlena. Nema baš mnogo vremena za sebe, ali joj je vrijeme provedeno sa djecom najvrijednije.

Centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” pruža različite vrste usluga, a tu je prije svega kratki boravak djeteta do četiri časa dnevno. Roditelji imaju mogućnost da ostave dijete u Centru i obave svoje potrebe, a dijete je za to vrijeme na sigurnom uz podršku stručnog tima, kojeg čine defektolog, psiholog, medicinska sestra, socijalni radnik i logoped. Organizuju i različite vrste aktivnosti, kao što su ples, folklor, sport, a organizacijom manifestacija nastoje djecu i mlade sa poteškoćama uključiti u sva društvena dešavanja. Sve njihove usluge su besplatne i dostupne svoj djeci i mladima bez obzira na vrstu poteškoće i dob.

eTrafika.net

 

Napiši komentar