fbpx

Portugal je država koja graniči samo sa Španijom i Atlantskim okeanom. Ime Portugal dolazi od riječi Portus Cale što znači „Lijepa luka“. Morski uticaj se osjeti posebno u klimi. 

 

Lisabon 3

Podrži eTrafiku

Lisabon 4

Kip Isusa - replika

Glavni grad Lisabon (portugalski: Lisboa [lišboa]), s oko 570.000 stanovnika najveći je grad Portugala. Na samom dolasku, mogle bi vas iznenaditi dvije stvari. Jedna je kip Isusa Hrista, reprodukcija onoga iz Rio de Žaneira. Druga je most preko rijeke Tejo, takođe reprodukcija onoga u San Francisku.

No, Lisabon nije grad reprodukcija, daleko od toga. Osnovali su ga Feničani kao utvrdu, a glavni je grad još od 13. vijeka. 1755. godine grad je stradao u snažnom zemljotresu, a zatim ponovo izgrađen u skladu s zamislima Marquês de Pombal-a. Ovaj zemljotres je bio zaista nešto veliko u portugalskoj istoriji, i njega će vam sigurno često spominjati svi lokalni vodiči.

Tramvaj

Centar Lisabona, Baixa, isprepleten je nizom brdovitih ulica, između kojih visinske razlike znaju biti zaista velike. Taj problem su Portugalci riješili izgradnjom brojnih uspinjača i dizala. Nikako ne biste smjeli propustiti gradsku utvrdu Castelo de São Jorge. Nad centrom grada se izdiže na visini od 110 m. Osim doživljaja same utvrde, nezaboravan je pogled koji se prostire na rijeku Tejo, mostove, Atlantski okean i naravno cijeli Lisabon.

Ipak, zaštitni znak Lisabona je Elevador de Santa Justa, gradska uspinjača, koju je projektovao poznati francuski arhitekt Eiffel, a spaja Donji grad (Baixa) s Gornjim gradom, poznatijim kao Bairro Alto. To je stariji dio grada, malo prljav, ali s velikim brojem mjesta za noćne izlaske, galerijama, trgovinama i dobrim restoranima u kojima se pjeva Fado.

Fado je tipična portugalska muzika, melanholičnoga ugođaja. Izvodi se uz gitarsku pratnju, a tekstovi opisuju težnju i ljubav prema nekome ko je jako daleko. Portugalci to objašnjavaju izrazom „saudade“ što bi značilo, mješavina tuge, bola, sreće i ljubavi. U novijoj istoriji su ga pjevale žene portugalskih mornara dok su oni plovili okeanom. Postoje dvije vrste fada – fado iz Lisabona i iz Coimbre. Lisabonski fado bio je prvenstveno popularna muzika, obično ga izvode žene, dok je fado iz Coimbre imao više literarno obilježje i obično su ga izvodili muškarci. Ako ste na Bairro Altu, a želite poslušati Fado, na pravome ste mjestu.

Belem

Belem je jedan od najljepših dijelova Lisabona. U njemu se nalazila poznata luka koja je branila grad s mora. Danas se ondje nalazi Betlehemska tvrđava ili Torre De Belem, koja je simbol Portugala i nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

spomenik znamenitim portugalcima, Llisabon

Spomenik znamenitim portugalcima, Lisabon2

Ukoliko ste u ovom dijelu grada nikako nemojte propustiti obilazak Jeronimskog samostana (Mosteiro Dos Jeronimos) i Pomorskog muzeja koji se nalazi u sklopu njega. A za oko će vam sigurno zapeti i Spomenik otkrićima (Padrao Dos Descobrimentos). To je spomenik koji su Portugalci podigli svim najznačajnijim ličnostima iz njihove istorije.

 

Pasteis de Belem

U blizini mu je prodavnica tradicionalnih portugalskih kolačića Pasteis de Belem, koji se od 1837. godine proizvode na ovoj lokaciji. Dnevno ih se ispeče na stotine, i svejedno su i dalje nezasitni.

U sjeveroistočnom dijelu grada, nekih 30 minuta vožnje autobusom od centra, nalazi se EXPO (oni izgovaraju ežpo). Lisabon je 1998. bio grad domaćin Svjetske izložbe EXPO, a nakon svjetske izložbe pretvoren je u poslovni kraj. U ovom savremenom dijelu grada nalazi se drugi po veličini shopping centar u Evropi. Ukoliko vam je shopping u planu, svakako pođite u centar Vasco da Gama. Naći ćete apsolutno sve što vas zanima, a cijene su povoljnije nego u centru grada. Nalazi se na zadnjoj stanici metroa, u spomenutome smjeru. Ono što na Expo-u nikako ne smijete propustiti je akvarijum, najveći u Evropi, a drugi po veličini u svijetu. Zasigurno poseban doživljaj za svakoga. Nedaleko od akvarijuma nalazi se žičara, koja će vas voziti paralelno s rijekom Tejo i pružati pogled na cijeli EXPO i 11 km dug most Vasco da Gama.


Ukoliko ste na duže vrijeme u Lisabonu, svakako trebate otići u Sintru, Cascais, Porto i na Cabo da Roca, najzapadniji rt Evrope. Prevoz je u Portugalu jako dobro razvijen, i cijenom dosta povoljan. Do sva tri ova gradića potrebno vam je 20-30 minuta vozom, a karte nisu skuplje od 2-3 €. Što se javnog gradskog prevoza tiče možete kupiti turistički pass (na 24 ili 48 sata) i voziti se javnim gradskim prevozom koliko vas je volja. Puno sigurnija i brža opcija je taxi.

Portugalci su ljubazni i svako želi pomoći, mada većina ne govori engleski. No, puno više drže i cijene turiste od Španaca. Hrana u Portugalu nije tako strašno skupa. Kao i svugdje, skuplja je u restoranima u centru. Tamo jeste skuplja, ali ne pretjerano. Najčešće ćete za ponudu dobiti bakalar na hiljade načina ili druge morske plodove. Jesti autohtonu hranu je preporučljivo. Dok ste u Portugalu preporučljivo bi bilo piti njihova domaća vina. Izvrsna su, a cijene nisu strašne.

Tvornica Porta - Porto

Porto boćice - arhiva

Ono bez čega u Portugal ne idite je otvarač za boce, a ono bez čega se iz Portugala ne vraćajte je boca domaćeg Porta.

Napiši komentar