fbpx

Odgajanje djeteta s Daunovim sindromom nije put posut ružama. Potrebno je mnogo vremena, truda i posvećenosti, uz strpljenje i realna očekivanja.

Piše: Zorana Stojičić 

„Kada ste trudni sa prvim djetetom sve vam se samo po sebi čini dovoljno zastrašujuće, ali kada sa bebom koju nosite nešto nije ”u redu” strah se znatno uvećava. Riječ ”u redu” je isključivo naglašena jer je sa mojom kćerkom sve u redu, međutim doktori su se ponašali kao da nije tako”, svjedoči majka djevojčice sa Daunovim sindromom.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Bila je u 12 sedmici trudnoći kada su joj ljekari saopštili da će njena beba biti rođena sa Daunovim sindromom. Potom su joj zakazali sastanak da se dogovore oko ”opcija”. „Šta je prva stvar na koju pomislite kada čujete riječ “opcije” dok ste trudni? Da, to je bila prva opcija koju su nam dali – abortus, amnio ili nastavak trudnoće. Izabrali smo da nastavimo, a tada su nam rekli sve stvari koje bi mogle poći po zlu – srčane poteškoće, intelektualna odlaganja…lista se nastavlja dalje i dalje”, istakla je ova majka.

Stvar je u tome što većina (ne svi) doktori vide samo šta bi moglo poći zlu. Obično vam nikada ne govore šta bi moglo da ide pravo. Nikada vam ne govore da će vaše dijete biti najbolja stvar koja je ikada ušla u vaš život. Da je djetetov osmijeh zarazan i da oduzima sve vaše brige.

Oni vam ne govore o porodici koju dobijate kada imate dijete sa Daunovim sindromom, podršci koju dobijate kada stvari idu naopako, i radosti koju dijelite kada stvari idu pravom smjeru. Postajete dio zajednice koja može odgovoriti na vaša pitanja i koja vam čuva leđa, bez obzira na sve. Ne govore da su djeca s Daunovim sindromom lijepa, zabavna i voljena ljudska bića, kao bilo koje drugo dijete. Dakle, kada idete na taj termin, ne zaustavljajte se na onome što će vam doktori reći. Zapamtite sve stvari koje bi mogle ići u pravom smjeru, razmislite o svemu što dobijate, nema veće sreće od bića koje donosite na ovaj svijet.

Izvor: scarymommy.com

[post_ender]

Napiši komentar