fbpx

Kada je dvadesettrogodišnji Džon Mekej spasio dvadesetogodišnju Edit Stajner iz Aušvica 1944. godine, nisu mogli ni slutiti da će ostatak svog života provesti zajedno.

Piše: Zorana Stojičić

Džon, koji je jednom pobjegao iz italijanskog logora za ratne zarobljenike u Tobruku, u Libiji, bio je dio Škotske komande koja je oslobodila Edit zvanu Eci, i mnoge druge od svakodnevnih užasa koncentracionog logora. Oni su se suočili sa redovnom prijetnjom pogubljenja i bili su u logoru istovremeno sa Jozefom Mengeleom poznatijim pod nadimkom  Anđeo smrti, poznatim SS oficirom i ljekarom, znanim po njegovim sadističkim eksperimentima. Edit, rođena u regionu Šekesfehervar u Mađarskoj, izgubila je 39 članova porodice tokom holokausta, a samo ona i njena majka su preživjele.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda


Na plesu proslave oslobođenja, Džon je preko prijatelja pokušao zamoliti Edit da igra sa njim, ali je vratila poruku naglašavajući da će prihvatiti poziv samo ako je došao od njega samog. Skupio je hrabrost da joj pristupi i taj prvi ples je bio početak ljubavne priče koja traje više od 70 godina.Vjenčali su se 17. jula 1946. godine i imali su dvoje djece, Šeron i Pitera. Edit je preminula u 92. godini sa Džonom pored nje. Iako ona više nije sa nama, njihova nevjerovatna priča će živjeti zauvijek kao podsjećanje na stvarnu ljubav.

Izvor: boredpanda.com

Napiši komentar