fbpx

Almir Cipurković, elektro inžinjer iz Tuzle sredinom godine napravio je prvi automobil u BiH na električni pogon.

auto_almirIpak, i pored inovativnih pristupa, izrade svih dijelova i ekonomske i ekološke opravdanosti za proizvodnju automobila kakve Almir pravi, još uvijek se nije našao niko da mu pomogne u njegovom naumu.

Inače, Almir je uspješno preuredio motor svog Daevu Tika, na šta su ga, kako kaže, natjerala stalna poskupljenja benzina. Tako je nakon nekoliko mjeseci mukotrpnog rada i testiranja automobila na razne vremenske uslove, njegov Tiko bio spreman za vožnju, i radio potpuno isto kao i svi drugi dizelski i benzinski motori.

Podrži eTrafiku

„Bio je to mukotrpan posao koji sam obavljao isključivo sam. Ipak, na kraju su došli i rezultati i sad imam automobil koji troši 32 pfeninga na 100 kilometara. Sve me je ukupno, s kupovinom automobila, koštalo oko 8.000 KM, a baterija koja se puni pola sata može da izdrži 100 kilometara”, ispričao nam je Cipurković.

On nam je otkrio da trenutno radi na četiri nova automobila u koja će ugrađivati male motore u gume i koji će zbog toga imati i veću uštedu, ali i potpuno odstraniti zagađenja.

„Ovo će biti prava stvar, samo ako budem imao sredstava da završim što sam počeo, jer će tad sve biti maksimalno iskorišteno. Za motore koji će biti ugrađeni u gume neće biti potreban mjenjač, a super kondenzatori bi se punili za koju sekundu, te ne bi imali rok trajanja. Važno je napomenuti da ovakvi automobili uopšte ne emituju zagađenje, jer nema ni emisije vodonika što je slučaj sa drugim električnim automobilima. Ovi automobili bi bili čak i jeftiniji od Tika koji sam napravio i koštali bi oko 5000 KM. Takođe, biće potpuno obezbjeđeni od mogućnosti da se zapale, za što lično mogu da garantujem jer sve dijelove sam pravim“, kazao je Cipurković.

Niko neće da pomogne

Ipak, cijeli ovaj projekat je pod znakom pitanja, jer Almir čitavu proizvodnju finansira iz ličnih primanja. On se sa svojom idejom obraćao mnogima u BiH, ali niko nije imao razumjevanja i želje da mu pomogne.

„Ja sam pokušao da podignem ovu proizvodnju na viši nivo, da veći broj ljudi ima koristi od toga, ali i zbog same mogućnosti za smanjenje zagađenja jer smo jedna od zagađenijih zemalja Evrope. Bio sam i kod mnogih predstavnika gradskih i federalnih vlasti, ali niko od njih nije se odlučio da mi pomogne. A i kako bi kad se oni voze u audijima i ne brinu koliko će narodnog goriva potrošiti. Koliko su me ubjeđivali da nemaju novca da pamognu proizvodnju automobila na električni pogon u jednom trenutku mi se učinilo da i jete tako, jer dok svako od njih pokupi ono što smatra da je njegovo ništa i ne ostane“, ogorčen je Cipurković.

On kaže da ukoliko uspe da napravi četri automobila na kojima trenutno radi, potražiće pomoć u inostranstvu gdje bi sigurno neko trebao da prepozna vrijednost onog što radi. Ipak, njegova želja je da posao ostane u BiH, ali zbog nerazumjevanja ovdašnjih vlasti i investitora teško da će mu se želja ostvariti.

„Da živimo u nekoj normalnoj zemlji za ovaj projekat bi se sigurno mnogi otimali da budu investitori. Ovako moram da dijelim sudbinu mnogih inovatora čije ideje ostaju samo na onome što sami mogu da finansiraju, ili što je gore samo na papiru“, zaključio je Cipurković.

Solarno drvo za punjenje baterije

Almir planira da, ukoliko pronađe nekog ko je voljan da ga sasluša i uloži u njegov rad, počne i sa izgradnjom solarnih stabala za punjenje batreija na automobilima koje bi mogli koristiti građani koji se odluče za ekološku verziju Almirovog četverotočkaša.

„Ma imam ja mnogo ideja koje je moguće sprovesti sa malo novca, za nekog. Ja trenutno nemam toliko sredstava da to podignem na jedan viši nivo i komercijalizujem. Inače, pored ovih stabala, planiram da izrađujem solarne panele koji bi se postavljali na krovove privatnih kuća i gdje bi svako imao sopstveni punjač za bateriju, a ne bi plaćao ni pfeninga struje“, rekao je Cipurković.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar