fbpx

Kako bi dala svoj doprinos zajednici, crnogorska umjetnica Andrijana Vešović Zombijana nedavno je u Banjaluci predstavila svoje radove na temu “Žena, od šnale do ženskih prava”. Novac od prodaje radova doniran je lokalnoj Sigurnoj kući za žrtve nasilja u porodici. 

Piše: Melani Isović; Foto: Melani Isović

Ova izložba putuje kroz Sarajevo, Banjaluku, Novi Sad, Beograd, Zagreb i Podgoricu. Sav prihod od licitacija na svakoj izložbi će biti doniran sigurnim lokalnim ženskim kućama i organizacijama koje se bave mentalnim zdravljem. Kako kaže u razgovoru za eTrafiku, njeni digitalni sadržaji prikazuju život žene, a ona ih posmatra kao svoj mali dnevnik kojem svakodnevno posvećuje pažnju.

Podrži eTrafiku

„Sada je došlo vrijeme da prenesem ilustracije Zombijane u stvarni svijet“, pojašnjava Vešović.

Napredak u položaju ženskih ljudskih prava u našoj regiji se primjećuje, ali takav pomak je još uvijek nedovoljan kako bi žene uživale potpuni životni potencijal.

„Iako primjećujem napredak položaja žena na našim prostorima, taj pomak se odvija sporije u odnosu na to kako bi trebalo. Kao vizuelna umjetnica, inspiraciju za svoje ilustracije crpim iz običnog života, razgovora i društvenih pitanja koja su važna za nas kao društvo“, napominje.

Kao srž problema u pogledu ženskih ljudskih prava ističe patrijarhat. On kao društveni model preferira mušku dominaciju i kontrolu, pa tako ima značajan i duboko ukorjenjen uticaj na zastupljenu rodnu diskriminaciju. Kao takav, ograničava ženski napredak.

„Smatram da je patrijarhalni model zastario i da svaka osoba treba imati pravo na izbor. To je zapravo suština mojih ilustracija pravo na izbor da odlučimo hoćemo li uzeti prezime supruga, dodati ga ili zadržati svoje. Još jedan problem, s kojim se žene često suočavaju na našim prostorima, je tzv. “stakleni plafon”, gdje imaju ograničene mogućnosti napredovanja i nisu jednako plaćene za svoj rad kao njihove muške kolege“, za kraj objašnjava Vešović.

Napiši komentar